Юстин (консул 540 г.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Юстин.

Флавий Юстин

Флавий Юстин (на латински: Flavius Mar(cianus?) Petrus Theodorus Valentinus Rusticius Boraides Germanus Iustinus; † вроятно 566 г. в Александрия, Египет) е политик и генерал на Източната Римска империя през 6 век.

Юстин е син на Пасара (дъщеря на Аниция Юлиана) и Герман (генерал; † 550 г. в Сердика), който е братовчед на император Юстиниан I. Брат е на генерал Юстиниан и на Юстина, която се омъжва за генерал Йоан, племенник на Виталиан.

През 540 г. Юстин е консул без колега (post consulatum Iohannis на Запад). Както баща му и брат му той е талантлив военачалник и се бие против славяните на Балканите и против сасанидите в Кавказ.

През 552 г. той е magister militum per Illyricum на Илирия. Командва през 552 г. с брат си Юстиниан войските против готите в Илирия.

През 565 г., по времето на смърттa на Юстиниан I († 14 ноември 565 г.), той е magister militum и е смятан за възможен негов наследник. Избран е обаче Юстин II, друг племенник на Юстиниан I. Малко след това той е изпратен от Юстин II в Александрия и там убит, вероятно под влиянието на неговата съпруга София.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Martindale & Morris (1980), p. 505, 744, 750ff.
  • Bury, John Bagnell (1958), History of the Later Roman Empire: From the Death of Theodosius I to the Death of Justinian, Volume 2. Mineola, New York: Dover Publications, Inc. ISBN 0486203999.