Юстин (консул 540 г.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Юстин.

Флавий Юстин

Флавий Юстин (на латински: Flavius Mar(cianus?) Petrus Theodorus Valentinus Rusticius Boraides Germanus Iustinus; † вроятно 566 г. в Александрия, Египет) е политик и генерал на Източната Римска империя през 6 век.

Юстин е син на Пасара (дъщеря на Аниция Юлиана) и Герман (генерал; † 550 г. в Сердика), който е братовчед на император Юстиниан I. Брат е на генерал Юстиниан и на Юстина, която се омъжва за генерал Йоан, племенник на Виталиан.

През 540 г. Юстин е консул без колега (post consulatum Iohannis на Запад). Както баща му и брат му той е талантлив военачалник и се бие против славяните на Балканите и против сасанидите в Кавказ.

През 552 г. той е magister militum per Illyricum на Илирия. Командва през 552 г. с брат си Юстиниан войските против готите в Илирия.

През 565 г., по времето на смърттa на Юстиниан I († 14 ноември 565 г.), той е magister militum и е смятан за възможен негов наследник. Избран е обаче Юстин II, друг племенник на Юстиниан I. Малко след това той е изпратен от Юстин II в Александрия и там убит, вероятно под влиянието на неговата съпруга София.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Martindale & Morris (1980), p. 505, 744, 750ff.
  • Bury, John Bagnell (1958), History of the Later Roman Empire: From the Death of Theodosius I to the Death of Justinian, Volume 2. Mineola, New York: Dover Publications, Inc. ISBN 0486203999.