Герман (генерал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Герман.

Герман (на латински: Germanus; на гръцки: Γερμανός, † 550 г. в Сердика) e генерал на Византия през 6 век. Той е племенник на император Юстин I и братовчед на Юстиниан I.

Герман е женен за Пасара, дъщеря на Аниция Юлиана от знатната фамилия Аниции. Баща е на военачалниците Юстин и Юстиниан и на Юстина, която се омъжва за генерал Йоан, син или племенник на Виталиан.[1]

Герман става талантлив генерал и е номиниран през 525 г. първо за magister militum per Thracias на Тракия. В Тракия има победа против антите. По-късно става и magister militum praesentalis и носи титлите patricius от 536 г. и на бивш консул.

През 536 г. отива в Африка и прекратява въстанието на Стотзас и преорганизира управлението там. През 540 г. е изпратен в Антиохия, за да организира защитата от сасанидския цар Хосрой I. През 541 г. се връща в Константинопол и помага на братовчед си Юстиниан I, което не допада на жена му Теодора.

През 550 г. има задачата да спре напредъка на осготския крал Тотила в Италия.

За тази цел Герман събира нова войска и се жени за Матазуента, внучка на остготския крал Теодорих Велики.

През 551 г. има от нея син, който е роден след неговата смърт и се казва също Герман Постум († 605 г.), който е осиновен от император Тиберий II и женен от 582 г. за първородната му дъщеря Харито и издигнат за цезар.

Преди да тръгне за Италия и поеме командването там, за да воюва против Тотила, разбива инвазия на славяните при Солун. Малко преди тръгването му към Италия той се разболява и умира в Сердика.

Герман е считан за наследник на трона. Той има и двама братя Бораид и Юста.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Martindale & Morris (1980), p. 505, 744

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Arnold Hugh Martin Jones, In „The Prosopography of the later Roman empire: A.D. 260 – 395, Volume 1“, Germanus (4), p. 505 – 506.