Acanthodes

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Acanthodes
Acanthodes bronni от ранен перм, реконструкция от фосил от Германия
Acanthodes bronni от ранен перм, реконструкция от фосил от Германия
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Акантоди (†Acanthodii)
разред:Акантодообразни (†Acanthodiformes)
род:Acanthodes
Научно наименование
Обхват на вкаменелости
Acanthodes в Общомедия
[ редактиране ]

Acanthodes (от латински бодлива база) е изчезнал род от клас бодливи акули (Acanthodii).[1] Техни фосили са открити в Европа, Северна Америка и Австралия.

В сравнение с другите бодливи акули, Acanthodes са сравнително големи, дълги 30 сантиметра. Родът не е имал зъби.[2] Поради това, се предполага, че са се хранили чрез филтриране на планктон от водата.[3] Установено е, че имат само една двойка черепните кости; покрити са с люспи, които са с кубична форма.

Също така имат по-малки шипове, отколкото много от родствениците си. Всяка от двойните гръдни и тазови перки са имали шип, както и единичните анални и гръбни перки или общо само в шест, по-малко от половината от тази на много други видове.[3]

Acanthodians са все още предмет на голям научен спор относно класификация им. Това се дължи на факта, че те споделят характеристики както на костни риби, (osteichthyes), както и на хрущялни риби (chondrichthyes). Едно скорошно проучване предполага, че Acanthodes може да е бил ранен общ прародител към всички челюстни (gnathostomata) включително хората.[4][5]

Acanthodes идва от името Acanthodii, който е произлиза от гръцката дума за гръбначния стълб. Най-старият известен Acanthodian процъфтява по време на късния ордовик. Те властват по време на периода девон, но измират в края на перм.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Edinburgh, Royal Physical Society of. Proceedings of the Royal Physical Society of Edinburgh. Т. V.. 1880. DOI:10.1111/. с. p115.
  2. Nicholson, Henry Alleyne и др. A Manual of Palaeontology. 1889. с. 966.
  3. а б The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London, Marshall Editions, 1999. ISBN 1-84028-152-9. с. 30 – 31.
  4. Article on Acanthodes as ancestor of Man. Посетен на 15 юни 2012
  5. Journal article on Acanthodes. Посетен на 15 юни 2012