Блатен елен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Blastocerus dichotomus)
Тази статия е за вида B. dichotomus. За R. duvaucelii вижте Барасинга.

Блатен елен
♂ Блатен елен
Блатен елен
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Чифтокопитни (Artiodactyla)
семейство:Еленови (Cervidae)
триб:Rangiferini
род:Blastocerus
вид:Блатен елен (B. dichotomus)
Научно наименование
(Illiger, 1815)
Разпространение
Блатен елен в Общомедия
[ редактиране ]

Блатен елен[2] (Blastocerus dichotomus) е най-едрият вид елен, обитаващ Южна Америка, единствен представител на рода Blastocerus.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на тялото е от 153 до 195 cm, височината при холката от 110 до 127 cm. Блатният елен тежи от 80 до 150 kg. През време на размножителния период космената покривка е ярко червеникавокафява, а през останалото време е по-бледа. Краката са тъмнокафяви до черни. Рогата са разклонени на две като имат общо 4 върха. Копитата са силно разширени, което им позволява да обитават блатистите местности. Като добавка към това имат и добре развита еластична междукопитна мембрана. Подобно на своя далечен северноамерикански роднина Вирджинския елен, ушите му са силно уголемени.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Блатният елен обитава крайбрежията на реки и езера обрасли с камъш. Срещат се и в сезонно наводнявани савани. Подобни местообитания са характерни в Северна Аржентина, Парагвай, Боливия, Перу и югоизточните части на Бразилия. Видът не се среща в джунглата на Амазонка. Макар и огромен ареал днес популациите на блатистия елен са разпокъсани и ограничени. Около две трети от всички известни днес представители на вида се срещат в Пантанал. Видът е изчезнал от Уругвай.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Блатните елени са нощни животни. Живеят на групи от по 5 индивида оглавявани от един мъжки. Не са териториални и не са наблюдавани борби между мъжките индивиди. Бременността продължава около 200 дни. Раждат по едно малко през октомври или ноември. То остава с родителите си около една година. Хранят се с водорасли и различни водни растения включително водни лилии и камъш. Основните хищници, които представляват опасност за тях са ягуарите и пумите. От здравно естество за тях представлява опасност възможното заразяване с бруцелоза от домашния добитък.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]