ESET

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ESET, spol. s r.o.
Лого на ESET, spol. s r.o.
Жанр антивирусен софтуер
Основана 1992
Седалище Братислава, Словакия
Служители 1000
Продукти NOD32
Уебсайт www.eset.com
ESET, spol. s r.o. в Общомедия

ESET е софтуерна компания за ИТ сигурност с главен щаб в Братислава, Словакия и представителства по цял свят.

Открита е през 1992 г. чрез сливането на 2 частни компании. Компанията държи офиси в Сан Диего (САЩ, щ. Калифорния), Уекфорд (Ирландия), Лондон (Обединено кралство), Буенос Айрес (Аржентина) и Прага (Чехия).

Първият продукт на ESET е NOD – антивирусна програма за компютри с MS-DOS. През 1998 г. Eset представя продукта NOD32 v1.0 за Microsoft Windows, с версия v2.0 през 2003 г. Последната разработка на v2.x codebase е v2.70.39, пусната през ноември 2006 г., за да подкрепи в технически аспект Windows Vista. През ноември 2007 г. ESET пуска v3.0 и променя името му на ESET NOD32 Antivirus. Компанията също така представя нов продукт, наречен ESET Smart Security („Интелигентна защита“), който комбинира ESET NOD32 Antivirus с antispam и firewall функции.

ESET NOD32 Antivirus и ESET Smart Security поддържа Windows 2000, XP, Server 2003, Vista и Server 2008. Поддържа 64-битови (x86-64, не IA-64) версии на тези операционни системи, въпреки че програмата върви и с двете 32-битови и 64-битови просецори. Потребителите на по-старата версия на Microsoft Windows, като Windows 95, 98, Me и NT 4.0, ще имат нуждата да инсталират v2.70.39 издание. Не е ясно за сега колко дълго по-старите версии на Microsoft Windows ще бъдат подържани. В допълнение за Microsoft Windows, компанията също поддържа и следните операционни системи BSD, Linux, Novell NetWare и Sun Solaris.

Използването на асемблерен език в продуктите на ESET допринася за техните ниски системни изисквания и дисково използване.

ESET нарича своята сканираща машина ThreatSense, и прави обширно използване на сигнатури на вируси и евристични принципи. Това не трябва да се бърка с ThreatSense.Net, което е система на ESET за прибавяне на съмнителни файлове и malware към техните екипи, проучващи вирусите.

Продуктите на ESET са често тествани от организации като AV-Comparatives, AV-Test и Virus Bulletin. ESET е първата компания, която е получила 51 VB100 награди от Virus Bulletin и няма пропусната заплаха в тестовете на Virus Bulletin през последните шест години. Продуктите на ESET са често тествани (проверявани) от ICSA Labs и WestCoastLabs.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]