ESET

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ESET
ESET, spol. s r.o.
ESET logo.png
Информация
Тип на
компанията
private limited liability company
Индустрия computer security software
Основана 1992
Седалище Братислава, Словакия
Продукти NOD32
Жанр антивирусен софтуер
Служители Unknown datavalue type.
Уебсайт www.eset.com
ESET в Общомедия

ESET е софтуерна компания за ИТ сигурност с главен щаб в Братислава, Словакия и представителства по цял свят.

Открита е през 1992 г. чрез сливането на 2 частни компании. Компанията държи офиси в Сан Диего (САЩ, щ. Калифорния), Уекфорд (Ирландия), Лондон (Обединено кралство), Буенос Айрес (Аржентина) и Прага (Чехия).

Първият продукт на ESET е NOD – антивирусна програма за компютри с MS-DOS. През 1998 г. Eset представя продукта NOD32 v1.0 за Microsoft Windows, с версия v2.0 през 2003 г. Последната разработка на v2.x codebase е v2.70.39, пусната през ноември 2006 г., за да подкрепи в технически аспект Windows Vista. През ноември 2007 г. ESET пуска v3.0 и променя името му на ESET NOD32 Antivirus. Компанията също така представя нов продукт, наречен ESET Smart Security („Интелигентна защита“), който комбинира ESET NOD32 Antivirus с antispam и firewall функции.

ESET NOD32 Antivirus и ESET Smart Security поддържа Windows 2000, XP, Server 2003, Vista и Server 2008. Поддържа 64-битови (x86-64, не IA-64) версии на тези операционни системи, въпреки че програмата върви и с двете 32-битови и 64-битови просецори. Потребителите на по-старата версия на Microsoft Windows, като Windows 95, 98, Me и NT 4.0, ще имат нуждата да инсталират v2.70.39 издание. Не е ясно за сега колко дълго по-старите версии на Microsoft Windows ще бъдат подържани. В допълнение за Microsoft Windows, компанията също поддържа и следните операционни системи BSD, Linux, Novell NetWare и Sun Solaris.

Използването на асемблерен език в продуктите на ESET допринася за техните ниски системни изисквания и дисково използване.

ESET нарича неговия сканираща машина ThreatSense, и прави обширно използване на родови подписи и евристични принципи. Това не трябва да се бърка с ThreatSense.Net, което е система на ESET за прибавяне на съмнителни файливе и malware към тенхите вирус проучващи екипи.

Продуктите на ESET са често тествани от организации като as AV-Comparatives, AV-Test и Virus Bulletin. ESET е първата компания, която е получила 51 VB100 награди от Virus Bulletin и няма пропусната заплаха в тестовете на Virus Bulletin през последните шест години. Продуктите на ESET са често тествани (проверявани) от ICSA Labs и WestCoastLabs.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]