NOD32

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

ESET NOD32 Antivirus и ESET Smart Security, и двете известни като NOD32, са пакети антивирусен софтуер на словашката софтуерна компания ESET. Продуктите на ESET са предназначени за следните операционни системи: Microsoft Windows, Linux, FreeBSD, Novell NetWare, Solaris, Windows Mobile и други. Всеки от продуктите ESET NOD32 Antivirus и ESET Smart Security се предлага в два варианта - за стандартна и за бизнес употреба.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основана през 1992  г. в Словакия, ESET е глобален доставчик на NOD32 и на други решения за информационна сигурност с централи в Братислава и Сан Диего. Решенията, разработвани от компанията, са предназначени за домашни потребители и компании от всякакъв калибър. Компанията има широка партньорска мрежа, включваща офиси и представителства в над 100 страни по целия свят, включително и в България. Продуктите, които предлага, са признати от най-престижните независими организации в бранша и са носители на сертификати и награди за качество.

Програмата започва да увеличава нейната популярност измежду ИТ професионалистите в държавите от Източна Европа, след като се знае, че е произлязла от Словакия.

Съкращението NOD произлиза от популярния през 90-те години в Словакия сериал Болница на края на града (Nemocnice na okraji města). По негово подобие, създателите на антивирусната система го кръщават Болница на края на диска или Nemocnica na okraji disku (NOD). Числото 32 индикира, че продуктът е предназначен за 32-битови операционни системи. Въпреки, че в съвременния си вид ESET NOD32 е съвместим и с 64-битови системи, марката остава същата.

Техническа информация[редактиране | редактиране на кода]

ESET NOD32 е обявен за Най-добър Антивирусен Продукт за 2006 г. и 2007 г. от AV Comparatives и е един от претендентите за наградата за 2008 г.

В мрежата, NOD32 може да бъде обновен от клиентите чрез централния "огледален сървър" в мрежата.

ESET Smart Security[редактиране | редактиране на кода]

В края на 2007. компанията ESET пуска на пазара иновативно решение за интернет сигурност, пряк наследник на NOD32. ESET Smart Security включва защита от вируси, шпионски и рекламен софтуер, спам филтър и вградена защитна стена. Като преки конкурентни продукти се водят тези на: en:McAfee, en:Symantec, bg:Касперски.

Рецензия[редактиране | редактиране на кода]

  • NOD32 е непълно сертифициран от ICSA Labs.
  • По рейтинга на CNet.com, NOD32 е получил 3.5/5 от редакторите и 4/5 над 18 вота от потребителите.
  • На Download.com (собственост на CNet) е получил резултат от 4/5 от повече над 500 потребителя.
  • (окт.2008) 94.4% Malware Detection и 94.7% spyware detection в AV-Test (окт.2008)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]