Hard Candy

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Hard Candy
Албум на Мадона
Записан2007
Издаден19 април 2008
Жанрденс-поп, поп, хип-хоп
Времетраене56:13
Музикален издателWarner Bros.
Пореден албум11
Езиканглийски
Хронология на Мадона
Confessions on a Dance Floor (2005) Hard Candy (2008) MDNA (2012)
Сингли от Hard Candy
  1. 4 Minutes
    Издаден: 17 март 2008 г.
  2. Give It 2 Me
    Издаден: 24 юни 2008 г.
  3. Miles Away
    Издаден: 27 октомври 2008 г.

Hard Candy е единадесетият студиен албум на американската певица Мадона, издаден на 19 април 2008 [1][2] от Warner Bros. Records. Това е последният ѝ студиен албум, издаден от Warner Bros. Records[3]. Уорнър ще издадат и една компилация с най-доброто от нея към края на 2008 началото на 2009, с което се изчерпват задълженията на Мадона към тази звукозаписна компания. „Hard Candy“ има реализирани световни продажби от около 4 милиона копия.

Издаване[редактиране | редактиране на кода]

На 26 април албумът официално излиза в Австралия, но това не пречи на търговци там два дена по-рано да пуснат албума по магазините. В няколко отделни европейски държави, сред които Ирландия, Германия, Австрия и Белгия[4], албумът излиза на 25 април. В световен мащаб албумът е издаден на 28 април, докато в САЩ, Аржентина, Мексико и Канада се появява на пазара ден по-късно.

Седем дена преди излизането на албума седем от песните, включени в Hard Candy са пуснати за сваляне през мобилен телефон, по една песен за всеки ден[5]. За периода 21 април – 27 април следните песни са предоставени за сваляне: „Candy Shop“, „Miles Away“, „Give It 2 Me“, „Heartbeat“, „Beat Goes On“, „Devil Wouldn't Recognize You“ и „She's Not Me“. Допълнително в няколко страни е сключен договор за предварителено сваляне през мобилен телефон на целия албум плюс видеоклипа на „4 Minutes“[6].

Hard Candy е включен за свободно прослушване на официалната страница на Мадона в MySpace 4 дена преди официално му излизане в Щатите[7]. Финалният епизод от втори сезон на американския сериал „Грозната Бети“ изцяло включва песни на Мадона: „Candy Shop“, „Spanish Lesson“, „She's Not Me“, „Miles Away“ и „Jump“.

Промоционално турне[редактиране | редактиране на кода]

София 2009

Като част от предварителното промоциране на албума си Мадона обявява турнето Hard Candy Promo Tour, което включва три отделни дати: Ню Йорк, Париж и Мейдстоун. Това мини турне е първата ѝ концертна изява, част от новоподписания ѝ договор с организаторите на концерти и нейни нови издатели Live Nation[8]. Всеки концерт е с дължина 30 минути и включва общо 6 песни:

  • „Candy Shop“
  • „Miles Away“
  • „4 Minutes“
  • „Hung Up“
  • „Give It 2 Me“
  • „Music“

Единствено в Ню Йорк Джъстин Тимбърлейк изпълнява с нея оригиналната дуетна версия на „4 Minutes“, която е и дебютният сингъл от „Hard Candy“. На другите 2 дати Тимбърлейк се появява на екраните в залата. Фарел Уилямс не взема участие в нито един от промо концертите, а само се появява само на екраните по време на изпълниението на „Give It 2 Me“. За промо турнето си Мадона подготвя две стари песни: преработена рок версия на „Hung Up“, имаща за начало част от песента на The Rolling Stones „(I Can't Get No) Satisfaction“, както и ремиксирана версия на „Music“, включваща семпъл от „Put Your Hands Up For Detroit“ на Фед ле Гранд.

Стил[редактиране | редактиране на кода]

София 2009

Отличително за този албум е, че той включва няколко песни с гост участия, изключително рядка практика при Мадона, особено за нейна собствена продукция. Гост вокали са Джъстин Тимбърлейк, Тимбаленд, Фарел Уилямс и Кание Уест, които внасят осезаемо R'n'B и хип-хоп звучене на целия албум [9][10], но „Hard Candy“ не се ограничава само дотам и включва и други музикални стилове. Мадона и в този си албум залага на електронното звучене, което вече продължава в няколко последователни албума: Ray of Light, Music, American Life и Confessions on a Dance Floor, продължавайки да развива електропоп и денс звученето си.

Продуценти на „Hard Candy“ са Тимбаленд, Джъстин Тимбърлейк, The Neptunes, Нейт „Данджа“ Хилс, както и самата Мадона.

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Пилотният сингъл 4 Minutes излиза в дигитален формат на 18 март 2008, а като запис на физически носител на 19 април 2008. Песента включва Джъстин Тимбърлейк и Тимбаленд, които са и ко-продуценти на албума. Дотогава това е най-успешната песен от този албум, достигайки първа позиция в националните класации на общо 27 страни [11]. Това е и първият платинен сингъл на Мадона от излизането на сингъла ѝ „Music“ през 2000.

Вторият сингъл Give It 2 Me е пуснат по европейските радиа на 4 юни 2008 г., а в американските на 24 юни. Дотогава е на първо място в Холандия, Турция и Dance Airplay клацията в САЩ, както и в топ 10 в още 6 държави.

Третият сингъл от албума е Miles Away, пуснат по американсите радиостанции на 13 октомври 2008 г. На 17 октомври е издаден дигитално и в Европа, а на 24 ноември е пуснат за разпространение на различни физически носители по целия свят. В Канада песента достига пикова позиция под номер 23. „Miles Away“ е издадена като промоционален сингъл в Япония, достигайки в тамошната класация за международна музика първо място.

„Candy Shop“ е включена в няколко класации в Гърция и Италия, докато „Voices“ успява да пробие в Унгария.

Списък на песните[редактиране | редактиране на кода]

Оригинален траклист[редактиране | редактиране на кода]

  1. Candy Shop – 4:15
  2. 4 Minutes (с Джъстин Тимбърлейк и Тимбъленд) – 4:04
  3. Give It 2 Me – 4:48
  4. Heartbeat – 4:04
  5. Miles Away – 4:49
  6. She's Not Me – 6:05
  7. Incredible – 6:20
  8. Beat Goes On (с Кание Уест) – 4:26
  9. Dance 2night – 5:03
  10. Spanish Lesson – 3:40
  11. Devil Wouldn't Recognize You – 5:09
  12. Voices – 3:39

Японско и iTunes Store предварителна поръчка[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ring My Bell – 3:54

iTunes Store делукс издание[редактиране | редактиране на кода]

  1. 4 Minutes (с Джъстин Тимбърлейк и Тимбъленд) (Peter Saves New York Edit) – 5:00
  2. 4 Minutes (с Джъстин Тимбърлейк и Тимбъленд) (Junkie XL Remix Edit) – 4:37
  3. Give It 2 Me (Paul Oakenfold Edit) – 4:59

Лимитирано колекционерско издание Candy Box[редактиране | редактиране на кода]

  1. 4 Minutes (с Джъстин Тимбърлейк и Тимбъленд) (Tracy Young House Edit) – 3:33
  2. 4 Minutes (с Джъстин Тимбърлейк и Тимбъленд) (Rebirth Remix Edit) – 3:42

Лимитирано издание LP[редактиране | редактиране на кода]

  1. 4 Minutes (с Джъстин Тимбърлейк и Тимбъленд) (Tracy Young Mixshow) – 6:19
  2. 4 Minutes (с Джъстин Тимбърлейк и Тимбъленд) (Peter Saves New York) – 10:52

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Новини за Мадона и други изпълнители от MTV News // MTV News, 1 февруари 2008.
  2. Карин Ганц. Новите албум и видеоклип на Мадона: Ексклузивно превю на Rolling Stone // Rolling Stone, 15 февруари 2008. Архивиран от оригинала на 2008-02-18. Посетен на 2008-07-24.
  3. Лейбълът отрича всякакви слухове за името на новия албум на Мадона // Reuters, 7 декември 2008.
  4. Килиан Фокс. Десет важни албума за пролетта // The Observer, 10 февруари 2008.
  5. Джонатан Ричардс. Мадона ще пусне новия си албум през мобилен телефон // The Times, 18 март 2007.
  6. Ларс Брандъл. Hard Candy достъпен за даунлоуд за потребители на Сони Ериксон // Billboard.biz. Nielsen Company, 5 юни 2008.
  7. Мадона издава Hard Candy по-рано // People.com. Time Inc., 25 април 2008.
  8. Промо турнето на Мадона
  9. Тимбърлейк за новия албум // The Sun. News International, 11 април 2007.
  10. Цитати от списание, използвани от Madonnatribe.com Madonnatribe.com 8 февруари 2008.
  11. DivaReport.com: Мадона достига първо място в 27 страни!
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hard Candy (Madonna album) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​