Международен съвет на футболните асоциации

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от IFAB)
Международен съвет на футболните асоциации
Информация
АкронимиМСФА, ИФАБ
Типспортна организация
Основана2 юни 1886 г.
СедалищеЦюрих, Швейцария
Езици
РъководителЛукас Брад
Членове Англия
Шотландия
Сев. Ирландия
Уелс
ФИФА
Сайтwww.theifab.com
Международен съвет на футболните асоциации в Общомедия

Международен съвет на футболните асоциации или МСФА, ИФАБ (на английски език International Football Association Board, съкр. IFAB [1]) е международна спортна организация, която поддържа и регулира правилата на футболната игра.

Съветът се представлява от основателите на футбола, футболните асоциации на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия и ФИФА, организацията, която администрира футбола на международно ниво. В съвета всяка британска футболна асоциация има 1 глас, докато ФИФА има 4 гласа. Решенията на МСФА трябва да бъдат одобрени с три четвърти гласове; това означава, че са необходими минимум шест гласа, за да се вземе решение. По този начин са необходими 2 гласа на ФИФА, за да се приеме всяка регулация на ИФАБ, но самата ФИФА не може да промени правилата на играта; те трябва да бъдат съгласувани от поне двама членове на всяка британска асоциация. Също така има правило за кворум, че поне четири от петте членуващи асоциации, една от които трябва да е от ФИФА, трябва да присъстват на срещата, за да се проведе срещата.

Съветът заседава два пъти годишно: веднъж, за да вземе решение за възможни промени в правилата, уреждащи футболната игра, и веднъж за обсъждане на вътрешните му работи. Първото заседание се нарича годишно общо събрание, а второто – годишна делова среща. Четири седмици преди заседанието членовете на сдружението трябва да изпратят своите предложения в писмен вид до секретаря на сдружението домакин. След това ФИФА представя за разглеждане списък с предложения, които се отнасят за всички други асоциации. Годишното общо събрание на акционерите се провежда през февруари или март, а годишното стопанско събрание се провежда между септември и октомври [2]. При необходимост Съветът може да заседава на специално заседание, независимо от провеждането на годишни заседания. На пресконференция след специална среща, организирана от ФИФА в Цюрих на 5 юли 2012 г., беше обявено, че Съветът е одобрил система за видео цели за точно определяне на гол в трудни ситуации [3]. Подобна система е тествана на Световното първенство по футбол през 2014 г. в Бразилия.

Решенията на годишното общо събрание за промени в правилата на играта са задължителни за конфедерациите и членовете на асоциациите от 1 юли. Но конфедерации, в които настоящият сезон все още не е приключил преди 1 юли, може да отложат въвеждането на приетите промени в правилата на играта до началото на следващия си сезон.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Amendments to the Laws of the Game - 2010/11 // FIFA, 2010-04-19. Архивиран от оригинала на 2012-11-01. Посетен на 2012-10-07. (на английски)
  2. Form & Function Архив на оригинала от 2011-08-27 в Wayback Machine. FIFA — FIFA paper on the role of the IFAB
  3. FIFA // Архивиран от оригинала на 2012-11-07. Посетен на 2014-09-18.
  4. FIFA Statutes // Архивиран от оригинала на 2014-07-07. Посетен на 2014-09-18.