Мишлен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Michelin)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Мишлен.

Michelin
Лого на Michelin
Michelin siege clermont.jpg
Основаване 1888
Седалище Клермон Феран, Франция
Служители 127 000
Продукти автомобилни гуми
Уебсайт www.michelin.com
Michelin в Общомедия

Michelin (произнася се Мишлѐн) е френска фирма, производител на гуми със седалище в град Клермон Феран, регион Оверн. Пълното име на фирмата е Manufacture française des pneumatiques Michelin.

Michelin е основана на 28 май 1889 г. от братята Едуар и Андре Мишлен. През 1898 г. се появява на бял свят и рекламната фигурка на „човечето на Michelin“, т. нар. Бибендум (или Биб), с което фирмата е популярна и днес. Сред най-големите производители на гуми в света с около 125 000 души персонал.

Автомобилни гуми[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално фирмата произвежда велосипедни гуми. Развитието на автомобилната индустрия помага за просперитета на фирмата. Към 1906 г. за нея вече работят 6000 души. 2 години по-късно Michelin отваря първия си завод в чужбина – в Торино, Италия. По време на Първата световна война фирмата произвежда и самолети, но след края на войната отново се концентрира върху гумите.

През 1931 г. e отворен и първият завод в Германия. Инвестира се и в каучукова плантация във Френски Индокитай.

В периода от 1934 г. до 1975 г. фирмата е мажоритарен собственик в Citroën. В годините след Втората световна война Michelin разработва гумите тип Radial. Към 1969 г. за фирмата работят вече около 81 000 души. През 1988 г. компанията поглъща направлението за гуми на американската фирма B. F. Goodrich Company, а през цялата си история компанията е придобила общо около десет компании за гуми, малки и големи.

Един от най-важните моменти в дейността на фирмата е появяването на пазара през 1992 г. на така наричаните „зелени гуми“ Energy, имащи нисък коефициент на съпротивление при търкаляне, което позволява да се икономисва гориво.

От 1999 г. до май 2006 г. компанията се ръководи от Едуар Мишлен (правнук на основателя); на 26 май 2006 г. той се удавя по време на риболов с яхтата си покрай западното крайбрежие на Франция (около Бретан). След този инцидент начело на фирмата застава Мишел Ролѐ, който не е член на семейство Мишлен.

Във „Формула 1“[редактиране | редактиране на кода]

Гума Michelin за „Формула 1

През 1977 г. Michelin за първи път вкарват гуми Radial във „Формула 1“. Днес Bridgestone и Michelin са единствените доставчици на гуми за Формула 1. Поради промяна в политиката на FIA, която предполага от края на 2006 г. всички отбори в надпреварата да ползват един и същи доставчик, Michelin възнамерява да напусне „Формула 1“.

Участия Победи ПП НБО Точки Бр. пилоти Бр. отбори Бр. двигатели
Flag of France.svg Michelin 215 102 111 108 3308,5 84 28 16

Друга дейност[редактиране | редактиране на кода]

Освен като производител на гуми, Michelin е известна и като като издател на един от най-авторитетните рейтинги на ресторантите в Европа – така наричания „Червен гид“ (фр. Michelin, Le Guide Rouge). Michelin издава също пътни карти и улични атласи.