Опел Калибра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Opel Calibra)
Направо към: навигация, търсене
Opel Calibra
Opel Calibra front 20071212.jpg
Производител Opel
Модел Calibra
Произвеждан 1989 – 1997
Характеристика
Клас Спортен
Купе седан с 2 врати
Задвижване Предно и 4х4 предаване с предноразположен двигател
Дължина 4 490 mm
Ширина 1 690 mm
Височина 1 320 mm
Opel Calibra в Общомедия

Opel Calibra е спортен автомобил, разработен от немския автомобилопроизводител Opel и се продава под имената Opel, Chevrolet, Holden и Vauxhall Motors между 1989 и 1997 година.

Използва платформата и механиката на първото поколение на Opel Vectra, и се сглобява в Рюселсхайм, Германия и Uusikaupunki, Финландия.

Calibra е 2+2 автомобил с напречно разположен отпред двигател, наличен с предно и 4х4 предаване. Неговата купе структура има аеродинамичен коефициент от 0,26 Cd за модела 2.0 с мощност 115 к.с., но само с гуми по-тънки от на другите по-мощни модели, които имат коефициент от 0.28 Cd. Calibra е официално представена по време на автомобилното изложение във Франкфурт през 1989 г. като наследник на Opel Манта, която е с надлъжно разположен отпред двигател и задно предаване.

Между 1993 и 1994 г. е извършен restyling на модела, който довежда до модернизация на външният вид, нова позиция на логото на Opel и нови джанти. Подобрено е оборудването вътре, като се предлагат серийно въздушни възглавници, нови тапицерии, нови уреди в централната конзола, показатели, както и промяна в цветовете на пластмасите.

Двигатели[редактиране | редактиране на кода]

Всички двигатели на разположение са бензинови, както следва:
Четири-цилиндров 115к.с. 2.0i 8V (C20NE). Изпитан двигател в по-ранни модели на Opel и един от най-надеждните. Използва се през целия живот на модела, но претърпява някои изменения по време на restyling-а.

Известният 150 к.с. 2.0 16V (C20XE). Известен също като „червен капак“(Redtop). Считан за един от най-добрите двигатели на Opel по отношение на изпълнителност. До 1993 година, претърпява някои подобрения в запалването, електричеството и други, точно преди да спре произвоството му и се заменя с X20XEV.

Тези два двигателя (NE / XE) също са инсталирани в Kadett, Astra F, Vectra А и други.

По-късно, на 2.0 16V се инсталира един турбо-компресор, така се се ражда C20LET, също така монтиран на Вектра А и поставя началото на текущия 2.0 Turbo на Opel. Този двигател е с мощност от 204 к.с.

През 1994 г. и заради анти-замърсяващи регламенти, Opel спира вграждането на C20XE, и го заменя с четири-цилиндров атмосферен 2.0 16V със 136к.с. (X20XEV), икономичен и с доста добро представяне на пътя. Той е инсталиран и в други модели като Astra G, Vectra B и Omega B.

Освен четири-цилиндров, се предлага и шест-цилиндров с атмосферно пълнене 2,5-литров V6 с мощност от 170к.с., също монтирани в Omega B, Vectra A и B. (X25XE, C25XE)

Само 2.0i литровият със 115 к.с. има по два клапана на цилиндър, останалите са с по четири. На разположение е четири-степенна автоматична скоростна кутия, пет-степенна механична и шест-степенна кутия само за двигатели с турбо-компресори. Предаването 4x4 е на разположение на 2.0i 8V и 2.0 16V.

Calibra се използва в ДТМ (Deutsche Tourenwagen Meisterschaft) и Международния Шампионат за Туристически Автомобили с подобрена версия от 470 к.с. и става шампион от първа категория през 1996 г. с пилот германеца Мануел Ройтер зад волана.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Opel Calibra е разработена от германския дизайнер, Ерхард Шнел. Като предно задвижвано купе, автомобилът е на базата на платформата на първото поколение Vectra, като ускорението, хода и работата не са значително по-добри от тези на голям семеен автомобил. От стартирането си през 1989 г., Calibra е един от най-аеродинамичните автомобили в света. Това се обявява за първи път в реклама по британската телевизия през 1990 г.

Осем клапанния модел е, обаче, най-аеродинамично ефективния Opel Calibra, с драг коефициент (Cd) 0.26. той остава сред най-аеродинамичните автомобили за масово производство през следващите 10 години, когато Honda Insight и Audi A2 стартират през 1999 г. с Cd от 0.25. Всички по-късни 16V, V6, модели 4х4 и турбо са с по-висок Cd (0,29) поради промени в охладителната система, шасито, използването на различни видове джанти и по-широки гуми, както и различни други детайли.

Скоростни кутии[редактиране | редактиране на кода]

В допълнение към четири-степенните автоматични трансмисии, които са налични за всички модели с изключение на C20LET (въпреки че в някои страни като Австралия не се продават C20XE с четири-степенна автоматична), се предлагат пет броя ръчни скоростни кутии за Calibra (всички от които са 5-степенна скоростна кутия, с изключение на 6-степенна F28 / 6):

1. F16CR-5 – монтирани от началото на производството на 2.0 литра SOHC NA (т.е. C20NE)

2. F18CR-5 – вграждани до края на производството на 2.0 литра SOHC NA и края на производството на 2.0 литра DOHC NA (т.е. C20NE, X20XEV)

3. F20 – вграждани до началото на производството на 2.0 литра DOHC NA (т.е. C20XE)

4. F25 – инсталирани до 2.5 литра NA (т.е. C25XE, X25XE)

5. F28 / 6 – инсталирани на 2.0 литра Turbo (т.е. C20LET)

При прехвърлянето на скоростната кутия в моделите 4х4 е използвано едно и също звено като на Vauxhall Cavalier 4x4. Кутията е малко по-претенциозна и би могла да претърпи щети от условия като например незначителни разлики в износването или налягането в гумите между предната и задната оси. Тъй като предните и задните гуми естествено ще се износят с различни темпове при нормално шофиране, е необходимо да се сменят предните със задните гуми на всеки 1500 мили или 2000 км. Всичките четири гуми трябва да бъдат от една и съща марка и модел, и трябва да бъдат сменени всичките четири гуми в едно и също време – ако една гума е повредена или пробита, останалите три добри гуми, също трябва да бъдат сменени. Освен това съществуват и други изисквания за поддръжка, които са интересни и необичайни. Пренебрегването на тези точки от незнание или желание да се спестят пари, вероятно биха довели до много скъпи ремонти на предавателната кутия.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България автомобилът добива популярност между 2005 и 2010 година.