Денис I Португалски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Денис I Земеделец
6-и крал на Португалия
Управление(1279 – 1325)
НаследилАфонсу III
НаследникАфонсу IV
Лични данни
Роден
Починал
7 януари 1325 г. (63 г.)
Сантарен
Подпис
Семейство
ДинастияБургундска династия
Дом Афонсин
БащаАфонсу III
МайкаБеатрис дьо Гусман Кастилска
БракИзабела Арагонска (1270 – 1336)
ПотомциКонстанса, Афонсу IV
Герб
Денис I Земеделец в Общомедия

Денис I Земеделец (на португалски: порт. Dinis de Portugal o Lavrador; 9 октомври 1261, Лисабон – 7 януари 1325, Сантарен) – 6-и крал на Португалия (1279 – 1325) от Бургундската династия.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Син на крал Афонсу III Португалски и неговата съпруга, кастилската принцеса Беатрис дьо Гусман.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Афонсу III, неговият баща, често привлича принца Динис като наследник на трона, да раздели с него задълженията при управлението на държавата.

Той предоставя убежище на рицарите Тамплиери, подложени на преследване във Франция, и създава Орден на Христос, призван да продължи традициите на Ордена на Храма.

Доколкото Реконкистата е приключила и Португалия е напълно освободена от владичеството на маврите, Денис управлява като „крал-администратор“, а не като „крал-воин“.

Португалия е призната за независима държава от всички съседи и Денис подписва през 1297 г. пакт за границите с Фернандо IV Кастилски. През 1325 г. Португалия става напълно равнопоставена с другите кралства от Пиренейския полуостров.

Последните дни от управлението на Денис са помрачени от вътрешни конфликти. В конфликт са двамата му сина: Афонсу, законният наследник, и Афонсу Санчес, негов незаконен син, които често се карат заради оказваното от краля различно внимание.

Бракове и деца[редактиране | редактиране на кода]

Изабела Арагонска

Творчество и просветителство[редактиране | редактиране на кода]

Дон Диниш има голям принос за развитието на културата на Португалия. Денис I е един от значимите и плодовити галисийско-португалски поети на Средновекоевието, имащ славата на „крал-поет“ (Rei-Poeta), „крал-трубадур“ (Rei-Trovador). Дон Денис, така както и неговият дядо, кастилският крал Алфонсо X Мъдрия, съчинява кантики. Безспорно е неговото авторство на 137 едногласни песни на галисийско-португалски език, от които 73 кантики за любовта[2], 51 кантики за приятелството, 10 кантики с насмешки и злословия, и 3 пасторали[3].

Анализ на тленните му останки[редактиране | редактиране на кода]

При реставрация на гробницата през 1938 г. е извършен анализ на останките на Денис. Оказва се, че той не е имал такъв величествен ръст както се описва от авторите, а е бил едва 1,65 см. Имал е червена коса и брада, които очевидно е наследил от гените на своя прадядо Фридрих Барбароса чрез майка си. Също е бил в отлично здраве и на 63 години е запазил почти всичките си зъби, което не е характерно за съвременниците му.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ferreira M.P. Relatório preliminar sobre o conteúdo musical do fragmento Sharrer // IV Congresso da Associação hispânica de literatura medieval, I. Lisbon, 1991, pp.35 – 42
  2. Sharrer H.L. Fragmentos de sete Cantigas d’amor de D. Dinis, musicadas: uma descoberta // pp.13 – 29
  3. Cantigas Medievais Galego-Portuguesas. D. Dinis Текстове и някои интерпретации на песни със старинна музика