Направо към съдържанието

Индра Синха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Индра Синха
Indra Sinha
Индра Синха, 2007 г.
Индра Синха, 2007 г.
Роден1950 г. (74 г.)
Професияписател, журналист
Националност Индия,
 Великобритания
Активен период1980 -
Жанрдрама, документалистика
Известни творби„Децата на Апокалипсиса”

Повлиян от
Деца3
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Индра Синха (на английски: Indra Sinha) е британско-индийски журналист и писател на произведения в жанра драма и документалистика.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Индра Синха е роден през 1950 г. в квартал Колаба, Мумбай, Махаращра, Индия, в семейстното на офицер от индийския флот и английската писателка Ирен Фар, пишеща под псевдонима Рани Синха. Учи в мъжкия интернат „Майо Колидж“ в Аджмер, Раджастан в Индия и в интерната „Оакъм“ в Рътланд в Англия. Израства заобиколен от книги и има възможността да познава много литературни личности, включително писателя Мулк Радж Ананд, който го насърчава да пише. Следва английска филология в „Пембрук Колидж“ на Кеймбриджкия университет.

След дипломирането си работи като рекламен копирайтър за „Ogilvy & Mather“ в Лондон, а от 1984 г. за „Collett Dickenson Pearce & Partners“. Става известен с рекламните си кампании за благотворителни организации като „Amnesty International“ и „Bhopal Medical Appeal“ и е избран за един от десетте най-добри британски копирайтъри на всички времена. През 1995 г. напуска работата си и се посвещава на писателската си кариера.

Първата му книга „The Love Teachings of Kama Sutra“ (Любовното учение на Кама Сутра) е издадена през 1983 г. Другите му документални книги включват преводи на древни санскритски текстове на английски, произхода на тантризма, и мемоари на поколението преди интернет в книгата „The Cybergypsies“ (Киберциганите).

Първият му роман „Сезонът на дъждовете“ е издаден през 2002 г. Той се основава на индийското съдебно дело от 1959 г. „Командир Нанавати срещу щат Махаращра“, където военноморският командир Нанавати убива плейбой индиец, който е любовник на съпругата му и отказва да се ожени за нея след евентуалния развод. Делото достига до канцеларията на министър-председателя Джавахарлал Неру и преобразява облика на съдебната система в Индия с премахването на съдебните заседатели.

Вторият му роман „Децата на Апокалипсиса“ е издаден през 2007 г. Той също е базиран на реално събитие – изтичането на смъртоносен газ в Бопал през 1984 г., една от най-страшните индустриални катастрофи в света. Романът разказва историята на 19-годишно момче, наричано Животно, което се ражда с гръбначно заболяване поради въздействието на газа. Води мизерно съществуване в градчето Кауфпур („кауф“ е дума на урду, означаваща „страх“), а съдбата му се преплита с борбата за справедливост и възмездие срещу компанията, отговорна за трагичните събития и млада американска лекарка, пристигнала в града да открие безплатна клиника. Романът е номиниран за наградата „Букър“ и е удостоен с наградата за писатели от Британската общност за региона Европа и Южна Азия за 2008 г.

През юли 2015 г. писателят е удостоен с почетната степен „доктор хонорис кауза“ по литература от Университета на Брайтън за „големия му принос към литературата и демонстриране на силата на думите в промяната на живота на хората“.

Индра Синха живее със семейството си в Лот в Югозападна Франция.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • The Death of Mr. Love (2002)
    Сезонът на дъждовете, изд.: ИК „Бард“, София (2003), прев. Емилия Масларова
  • Animal's People (2007)
    Децата на Апокалипсиса, изд.: ИК „Прозорец“, София (2011), прев. Петя Петкова

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • The Love Teachings of Kama Sutra: With Extracts from Koka Shastra, Anaga Ranga and Other Famous Indian Works on Love (1983)
  • The Great Book of Tantra: Translations and Images from the Classic Indian Texts (1990)
  • Tantra: The Search for Ecstasy (1993) – издадена и като „Tantra: The Cult of Ecstasy
  • The Cybergypsies (1999)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Indra Sinha в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​