Направо към съдържанието

Клякане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Клек.

Клек по време на училищна физическа подготовка за кандидати за офицери от морската пехота в Квантико, Вирджиния, 2019 г.

Клякане или клек е упражнение за сила, при което трениращият спуска бедрата си от изправено положение, свивайки краката в колената, след което се изправя обратно. По време спускане при клякане тазобедрените и коленните стави се огъват, докато глезените допрат двуглавия бедрен мускул, а по време на изправяне обратно, тазобедрените и коленните стави се разгъват.

Кляканията се считат за жизненоважно упражнение за увеличаване на силата и размера на мускулите на долната част на тялото, както и за развитие на основната сила. Основните мускули, използвани по време на клякането са четириглавия бедрен мускул, големия привеждач и големия седалищен мускул, но по-малко участие взимат също и дълбоките гръбни мускули и правия коремен мускул.[1][2]

Клекът е едно от трите силови упражнения в пауърлифтинга, заедно с мъртвата тяга и вдигането от лег. Също така се счита за основно упражнение в много популярни развлекателни програми.

Клякане на един крак
Клякане с щанга

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BB Squat // ExRx. Посетен на 29 May 2019.
  2. Rippetoe, Mark. Starting Strength: Basic Barbell Training, p.8. The Aasgaard Company, 2007. ISBN 978-0-9768054-2-7. с. 320.