Константинос Мицотакис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Константинос Мицотакис
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
гръцки политик
март 2008 г.
Роден
Починал
29 май 2017 г. (98 г.)
Ханя, Гърция

Учил вАтински университет
Политика
ПартияНова демокрация (1978 г.)
Семейство
ДецаДора Бакояни
Кириакос Мицотакис

Подпис
Уебсайт
Константинос Мицотакис в Общомедия

Константинос Мицотакис (на гръцки: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) е гръцки политик, министър-председател на Гърция, лидер на дясната партия Нова демокрация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в махалата Халепа на град Ханя на Крит. Женен за Марика Януку. Има четири деца. Произхожда от семейство с дългогодишна традиция в гръцкия политически живот. Има роднински връзки с Елевтериос Венизелос. Завършил е право и икономика в Атинския университет. Говори немски, английски и френски език.

По време на Втората световна война участва в боевете срещу германците в Северна Гърция. Участва в съпротивителното движение (1941 – 1944), като един от ръководителите на движението Критска национална организация. За тази си дейност два пъти е осъждан на смърт. Награден с медал на Британския парламент (1986).

През 1964 г. е избран за депутат от Либералната партия. След военния преврат (1967) е арестуван. Успява да избяга и през август 1967 г. напуска страната. Установява се в Париж, Франция. В този период сътрудничи тясно с Константинос Г. Караманлис. Завръща се в Гърция в края на 1973 г. Веднага е арестуван и хвърлен в затвора в Ханея. Освободен е през 1974 г.

През 1977 г. основава Неолибералната партия и същата година е избран за депутат. През 1978 г. влива партията си в Нова демокрация на Караманлис. С.г. е назначен за министър за координацията. През 1980 г. при правителството на Н. Демокрация (министър-председател Георгиос Ралис) оглавява министерството на външните работи. В периода 1981 – 1984 г. е парламентарен говорител на Н. Демокрация. На 1 септември 1984 г. с голямо мнозинство е избран от парламентарната група за председател на партията.

На изборите произведени през юни 1989 г. Нова демокрация печели, но не може да състави самостоятелно правителство. Съставено е коалиционно правителство с партията Лява коалиция. С цел да се улесни коалирането Мицотакис отстъпва и предлага за министър-председател Дзанис Дзанетакис. С.г на предсрочни парламентарни избори Н. Демокрация печели, но отново не може да състави самостоятелно правителство. За министър-председател на коалиционното правителство е избран Ксенофонт Золотас.

На 9 април 1990 г. отново се произвеждат предсрочни парламентарни избори и този път партията печели и съставя самостоятелно правителство. За министър-председател е избран К. Мицотакис. Основната политическа линия на правителството е „освобождаване на икономиката от административно-бюрократичните ограничения и раздържавяване“.

След произвеждането на предсрочни парламентарни избори през октомври 1993 г. Н. Демокрация губи и минава в опозиция. Във връзка със загубата на 26 октомври същата година Константинос Мицотакис подава оставка като председател на партията. На 2 ноември е избран за почетен председател на Нова демокрация.

Георгиос Ралис Министър на външните работи (10 май 1980 – 21 октомври 1981) Йоанис Хараламбопулос
Ксенофон Золотас Министър-председател (11 април 1990 – 13 октомври 1993) Андреас Папандреу
Андонис Самарас Министър на външните работи (14 април 1992 – 7 август 1992) Михалис Папаконстантину