Леонид Лутугин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Леонид Лутугин
Леони́д Ива́нович Луту́гин
руски геолог
Роден
Починал
село Колчугино, Руска империя (днес Ленинск-Кузнецкий, Кемеровска област)
ПогребанЛитераторские мостки, Санкт Петербург, Русия

Националност Русия
Научна дейност
Областгеология
Леонид Лутугин в Общомедия

Леонид Иванович Лутугин (на руски: Леони́д Ива́нович Луту́гин) е руски геолог, обществен деятел.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 март 1864 година (стар стил) в Санкт Петербург, Руска империя, в богато търговско семейство. Завършва Минния институт и постъпва като геолог в Геоложкия комитет. От 1897 година е професор по геология в Минния институт, в който чете лекции до 1907 година.

В Кузбас, 1913 година

През 1890 – 1891 година извършва геоложки изследвания и картирания в района на горните притоци на реките Кама и Вятка (от басейна на Волга) и реките Вичегда и Луза (от басейна на Северна Двина), извиращи от източните части на Северните Ували между 48º и 54º и.д. За тази си дейност е награден със сребърен медал от Руското географско дружество.

От 1892 г. започва изучаването на Донецкия каменовъглен басейн, като се занимава с тази дейност до смъртта си. През 1893 – 1896 година публикува отчети за геоложките проучвания в района на селището Лисичанск, в които доказва промишленото значение на въглищните залежи в Донбас. През 1897 година, заедно с Феодосий Чернишев, публикува капиталния труд „Донецкий каменноугольный бассейн“. Извършва първото детайлно геоложко картиране на Донецкия басейн и за тази си работа е награден с голям златен медал на международното изложение в Торино през 1911 година.

От 1907 година Лутугин е председател на Имперското Руско техническо дружество, а от 1908 година – вицепрезидент на имперското Свободно икономическо дружество. През последните години от живота си е зает с изследване на Кузнецкия и Челябинския каменовъглени басейни. Изучава условията за формиране на въглищните находища, обяснява честата смяна на видовете въглища с колебателните движения на земната кора и установява зависимостта на качеството им от степента на метаморфоза.

Леонид Лутугин развива и активна обществена дейност. От 1903 до 1905 година членува в „Съюза за освобождение“ и сътрудничи в списание „Освобождение“. През октомври 1905 година участва в Учредителния конгрес на Конституционно-демократическата партия, избран е за член на централния комитет на партията, но скоро напуска. Същата година е един от организаторите на „Академическия Съюз“ и „Инженерния съюз“. През 1907 година участва в предизборната кампания за „Държавната дума“, но не е избран. Същата година е уволнен от Геоложкия комитет и Минния институт.

Умира на 30 август 1915 година (стар стил) в село Колчугино (днес Ленинск-Кузнецкий, Кемеровска област).

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носи град Лутугино (48°24′ с. ш. 39°13′ и. д. / 48.4° с. ш. 39.216667° и. д.) в Луганска област, Украйна.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • „Дневник геологических наблюдений на Северных Увалах“ (Записки Минеролог. Общества, Л., 1924, ч. 53);
  • „Избранные труды по геологии Донецкого бассейна“ (1956).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Европы, М., 1970, стр. 358.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Лутугин, Леонид Иванович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​