По море със Снарк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
По море със Снарк
The Cruise of the Snark
АвторДжек Лондон
Първо издание
САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанрповест

„По море със Снарк“ (на английски: The Cruise of the Snark) е автобиографична пътеписна книга на американския писател Джек Лондон от 1911 година.

В нея той описва мореплаванията си през 1907 г., когато пътува из южната част на Тихия океан в своя кеч[1] „Снарк“.

Подготовка[редактиране | редактиране на кода]

Заедно с писателя е жена му Чармиън Лондон, както и неголям екипаж. Джек Лондон се самообучава в небесната навигация, за да се ориентира в пътуването си по звездите, и овладява основните положения в мореходството и устройството на корабите, за да може да завърши приключенията си. Посещава някои екзотични места, включително Соломоновите и Хавайските острови, и личните му разкази предават впечатленията от тези далечни спрямо Запада места в началото на 20 век.

През 1906 г. Джек Лондон започва да строи яхта, дълга 45 фута, на която да извърши околосветско пътешествие, и която да го изкара 7 години. Яхтата получава името си от поемата „На лов за Снарк“ на Луис Карол. Има 2 мачти и е дълга 43 фута по водната линия. Лондон твърди, че е изхарчил 30 000 долара за построяването на съда. Главно разчита на силата на ветрилата му, но има и помощен двигател със 70 конски сили. Има и спасителна лодка.

След дълги отлагания, Джак и Чармиън Лондон, заедно с малък екипаж, отплават от Сан Франциско на 23 април 1907 г., с цел Южния Пасифик.

Посетени места[редактиране | редактиране на кода]

Някои от местата, посетени от „Снарк“, са следните.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кеч (на английски: ketch) е тип двумачтов ветроходен съд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Cruise of the Snark в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​