Рафаел Гуалази

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рафаел Гуалази
Роден
11 ноември 1981 г. (42 г.)

Националност Италия
Музикална кариера
ПсевдонимRaphael Gualazzi
Стилджаз, блус
Инструментивокал, пиано
Активност2005 -
ЛейбълEdel Music, Sugar Music
Свързани изпълнителиThe Bloody Beetroots
Семейство

Уебсайтwww.raphaelgualazzi.com
Рафаел Гуалази в Общомедия

Рафаеле Гуалази, по-известен като Рафаел Гуалаци, е италиански певец и пианист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Рафаеле Гуалази е роден на 11 ноември 1981 г. в Урбино.

На 16 септември 2005 г. Gualazzi издава първия си студиен албум, озаглавен „Love Out the Window“ и разпространен от „Edel Music“.

През 2008 г. Гуалаци записва корица на „Georgia on My Mind“ за компилацията „Piano Jazz“, издадена във Франция от „Wagram Music“.

Фестивал Санремо 2011[редактиране | редактиране на кода]

През септември 2010 г. той издава едноименен цифров EP в Италия и Европа. ЕП съдържа корица на „Не спирайте“ на Флийтуд Мак и три нови песни, написани от Гуалаци, включително първия му сингъл „Реалност и фантазия“. По-късно песента е издадена в ремикс версия от британско-френския „DJ DJ Gilles Peterson“.

На 18 февруари 2011 г. той печели фестивала Санремо в раздел Newcomers, наградата на критиците „Mia Martini“ за новодошлите и наградата „Sala Radio-Tv“ със самостоятелно написаната песен „Follia d'amore“. Песента е включена във втория студиен албум на Гуалаци, „Reality and Fantasy“, издаден на 16 февруари 2011 г. от Sugar Music.

Песен на Евровизия 2011[редактиране | редактиране на кода]

На 19 февруари 2011 г. Гуалаци беше избран сред участниците на фестивала в Санремо 2011, за да представи Италия на конкурса за песен на Евровизия 2011, който се проведе в Дюселдорф, Германия. Гуалаци е първият италиански певец, който представя страната след Песенния конкурс на Евровизия 1997 г. „Лудостта на любовта“ завършва на второ място от 43 страни-участнички със 189 точки, 32 точки зад печелившата песен „Running Scared“.

Фестивал Санремо 2013[редактиране | редактиране на кода]

На 13 декември 2013 г. участието му в секцията „Големи изпълнители“ в музикалния фестивал в Санремо 2013 се потвърждава с песните „Senza ritegno“ и „Sai (ci basta un sogno)“. Третият му студиен албум „Happy Mistake“ излиза на 14 февруари 2013 г. На 12 февруари 2013 г., през първата вечер на фестивала в Санремо, „Sai (ci basta un sogno)“ е избран за песен на Gualazzi за останалата част от конкурса; песента завърши на пета позиция на финала.

Фестивал Санремо 2014 г.[редактиране | редактиране на кода]

През 2014 г. той участва в раздел „Големите артисти“ в Санремо 2014 за втора поредна година, този път заедно с „Кървавите цвекло“, с песните „Liberi o no“ и „Tanto ci sei“. Заема второ място на финала с песента „Liberi o no“.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

  • Oceania – Tamatoa (2016)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Raphael Gualazzi в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​