Свети Четиридесет мъченици (Сапарева баня)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети четиридесет мъченици.

„Свети Четиридесет мъченици“
Карта Местоположение в Сапарева баня
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоСапарева баня
РелигияБългарска православна църква
ЕпархияСофийска
Архиерейско наместничествоДупнишко
Изграждане1859 г.
Статутдействащ храм

„Свети Четиридесет мъченици Севастийски“ е възрожденска българска църква в град Сапарева баня, област Кюстендил.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата се намира в центъра на града. Построена е през 1859 г. След излизането на Хатихумаюна и Кримската война през 1856 г. местните жители отправили молба към турското правителство да си съградят църква. Намерението им било да я издигнат до средновековната „Свети Никола“. Получили разрешение и започнали да копаят основите. Но мюсюлманите се възпротивили и местните жители изградили църквата в западния край на селото, на мястото на едноименното оброчище.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е изградена от майстор Цветко от село Жабляно, Радомирско. Представлява трикорабна каменна сграда с размери 19 m х 11 m с широка и ниска полукръгла апсида. Притворът от запад е изграден по късно. Вътрешното пространство е разделено на три засводени кораба. От запад има балкон. Стенописите са рисумвани през 1878-1879 г. Иконостасът е украсен с изкусно изработена дърворезба. По цоклените табла са изрисувани сцени от Шестоднева и светии в цял ръст. Царските икони са рисувани от прочутия български иконописец Станислав Доспевски. Малките икони, архиерейският трон и амвонът са резбовани в стила на иконостаса. В църквата има 3 икони от 1863 г., сред които е „Богородичен акатист“.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Милушева, Венета, „Късносредновековни и възрожденски култови обекти в района на Сапарева баня“, в Известия на Исторически музей, Кюстендил, т.XVI, Велико Търново, 2010 г., с.117-128.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]