Бурдж ал-Араб: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
к.
Ред 1: Ред 1:
'''Бурж ал Араб''' ({{lang-ar|برج العرب}}) е луксозен 7 звезден (често погрешно изписван като 5 звезден) [[хотел]] в [[Дубай]], [[Обединени арабски емирства]]. Със своите 321 м, това е най-високия хотел в света. Уникалната сграда е построена върху [[изкуствен остров]], отдалечен на 280 м от брега на [[Персийски залив|Персийския залив]] свързан с него чрез тесен мост, който минава над самата водна повърхност.
'''„Бурдж ал Араб“''' ({{lang-ar|برج العرب}}) е луксозен 7-звезден (често погрешно изписван като 5 звезден) [[хотел]] в [[Дубай]], [[Обединени арабски емирства]]. Със своите 321 м той е най-високият хотел в света.
Уникалната сграда е построена върху [[изкуствен остров]], отдалечен на 280 м от брега на [[Персийски залив|Персийския залив]], свързан с него чрез тесен мост, който минава над самата водна повърхност.


Строежът на хотела започва през [[1994]] г. и е отворен за гости на [[1 декември]] [[1999]] г. Хотелът има формата на корабно платно. На самият му връх има площадка за хеликоптери и ресторант [[Ал Мунтаха]] с гледка към [[океан]]а.
Строежът на хотела започва през [[1994]] г. и е отворен за гости на [[1 декември]] [[1999]] г. Хотелът има формата на корабно платно. На самият му връх има площадка за хеликоптери и ресторант [[Ал Мунтаха]] с гледка към [[океан]]а.

''Любопитен е факта че архитекта се е заканил, че ще построи най-големия християнски символ в ислямска държава и дефакто го е направил.
Погледнат от към морето, очертанията на хотела /основната конструкция по вертикала и кръстосания висящ ресторант на върха на конструкцията/ наподобяват "християнски кръст", именно поради тази причина, шейха поръчал строителството и собственик на хотела е забранил снимането му в гръб.''В Бурж ал Араб няма стандартни стаи. Най-малкият апартамент заема 169 м<sup>2</sup>, а най-големият около 780 м<sup>2</sup>. Цената за нощувка варира между 1&nbsp;000 $ и 15&nbsp;000 $. Кралският апартамент е най-скъп - 28&nbsp;000 $.
''Любопитен е фактът, че архитектът се бил заканил, че ще построи най-големия християнски символ в ислямска държава и дефакто го е направил. Погледнат от към морето, очертанията на хотела (основната конструкция по вертикала и кръстосания висящ ресторант на върха на конструкцията) наподобяват "християнски кръст". Именно поради тази причина шейхът, поръчал строителството и собственик на хотела, е забранил снимането му в гръб.''
В „Бурдж ал Араб“ няма стандартни стаи. Най-малкият апартамент заема 169 м<sup>2</sup>, а най-големият - около 780 м<sup>2</sup>. Цената за нощувка варира между 1000 $ и 15 000 $. Кралският апартамент е най-скъп - 28 000 $.


== Интериор ==
== Интериор ==
Бурж ал Араб има най-високото [[лоби]] в света цели 180 м.
„Бурдж ал Араб“ има най-високото [[лоби]] в света - цели 180 м.
<gallery>
<gallery>
Файл:Burjalarab inside1.jpg
Файл:Burjalarab inside1.jpg
Ред 12: Ред 16:
Файл:Burj_al-arab_indoor.jpg
Файл:Burj_al-arab_indoor.jpg
</gallery>
</gallery>
* * Ресторантът Ал Мунтаха се намира на 200 м над [[Персийски залив|Персийския залив]] и предлага превъзходна гледка на [[Дубай]] от високо.
* Ресторантът [[Ал Махара]] се намира под водната повърхност и предлага предимно морски деликатеси. До него се достига чрез съоръжение, което прилича на [[подводница]], а пътуването трае три минути.


== Други данни ==
* Ресторантът „Ал Мунтаха“ се намира на 200 м над Персийския залив и предлага превъзходна гледка към [[Дубай]] от високо.
* Ресторантът [[Ал Махара]] се намира под водната повърхност и предлага предимно морски деликатеси. До него се достига чрез съоръжение, което прилича на [[подводница]], а пътуването трае 3 мин.
* Архитект и инженер на проекта са [[английски|английската]] консултантска фирма ''"Аткинс"'', а построяването на хотела е предоставено на [[Южноафриканска република|южно африканската]] фирма ''"Мъри и Робъртс"''. Три години отнема построяването на изкуствения остров и по-малко от три години построяването на самата сграда.
* Архитект и инженер на проекта са [[английски|английската]] консултантска фирма ''"Аткинс"'', а построяването на хотела е предоставено на [[Южноафриканска република|южно африканската]] фирма ''"Мъри и Робъртс"''. Три години отнема построяването на изкуствения остров и по-малко от три години построяването на самата сграда.
* Това е най-високата сграда с мембранна фасада, най-високия хотел и първия 7 звезден хотел надвишаващ 305 м.
* Това е най-високата сграда с мембранна фасада, най-високият хотел и първият 7-звезден хотел, надвишаващ 305 м.
* През март 2004 г. професионалният голф играч [[Тайгър Уудс]] прави няколко удара и изпраща топките в океана от площадката за хеликоптери на върха на хотела.
* През март 2004 г. професионалният [[голф]] играч [[Тайгър Уудс]] прави няколко удара и изпраща топките в океана от площадката за хеликоптери на върха на хотела.
* През февруари 2005 г. професионалните [[тенис]]исти [[Роджър Федерер]] и [[Андре Агаси]] изиграват приятелски мач на височина 211 м на площадката за хеликоптери, превърната специално за мача в игрище за тенис. Площадката е нямала граници или ограда по краищата.
* През февруари 2005 г. професионалните [[тенис]]исти [[Роджър Федерер]] и [[Андре Агаси]] изиграват приятелски мач на височина 211 м на площадката за хеликоптери, превърната специално за мача в игрище за тенис. Площадката не е имала ограничители или ограда по краищата.


== Вижте също ==
== Вижте също ==
Ред 30: Ред 35:


[[Категория:Небостъргачи в ОАЕ]]
[[Категория:Небостъргачи в ОАЕ]]
[[Категория:Икономика на ОАЕ]]
[[Категория:Хотели]]
[[Категория:Хотели]]



Версия от 23:14, 24 януари 2012

„Бурдж ал Араб“ (Шаблон:Lang-ar) е луксозен 7-звезден (често погрешно изписван като 5 звезден) хотел в Дубай, Обединени арабски емирства. Със своите 321 м той е най-високият хотел в света.

Уникалната сграда е построена върху изкуствен остров, отдалечен на 280 м от брега на Персийския залив, свързан с него чрез тесен мост, който минава над самата водна повърхност.

Строежът на хотела започва през 1994 г. и е отворен за гости на 1 декември 1999 г. Хотелът има формата на корабно платно. На самият му връх има площадка за хеликоптери и ресторант Ал Мунтаха с гледка към океана.

Любопитен е фактът, че архитектът се бил заканил, че ще построи най-големия християнски символ в ислямска държава и дефакто го е направил. Погледнат от към морето, очертанията на хотела (основната конструкция по вертикала и кръстосания висящ ресторант на върха на конструкцията) наподобяват "християнски кръст". Именно поради тази причина шейхът, поръчал строителството и собственик на хотела, е забранил снимането му в гръб.

В „Бурдж ал Араб“ няма стандартни стаи. Най-малкият апартамент заема 169 м2, а най-големият - около 780 м2. Цената за нощувка варира между 1000 $ и 15 000 $. Кралският апартамент е най-скъп - 28 000 $.

Интериор

„Бурдж ал Араб“ има най-високото лоби в света - цели 180 м.

Други данни

  • Ресторантът „Ал Мунтаха“ се намира на 200 м над Персийския залив и предлага превъзходна гледка към Дубай от високо.
  • Ресторантът „Ал Махара“ се намира под водната повърхност и предлага предимно морски деликатеси. До него се достига чрез съоръжение, което прилича на подводница, а пътуването трае 3 мин.
  • Архитект и инженер на проекта са английската консултантска фирма "Аткинс", а построяването на хотела е предоставено на южно африканската фирма "Мъри и Робъртс". Три години отнема построяването на изкуствения остров и по-малко от три години построяването на самата сграда.
  • Това е най-високата сграда с мембранна фасада, най-високият хотел и първият 7-звезден хотел, надвишаващ 305 м.
  • През март 2004 г. професионалният голф играч Тайгър Уудс прави няколко удара и изпраща топките в океана от площадката за хеликоптери на върха на хотела.
  • През февруари 2005 г. професионалните тенисисти Роджър Федерер и Андре Агаси изиграват приятелски мач на височина 211 м на площадката за хеликоптери, превърната специално за мача в игрище за тенис. Площадката не е имала ограничители или ограда по краищата.

Вижте също

Външни препратки