Халкедон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+ снимка
Dinamik-bot (беседа | приноси)
м r2.6.2) (Робот Добавяне: vi:Chalcedon
Ред 53: Ред 53:
[[sv:Chalkedon]]
[[sv:Chalkedon]]
[[uk:Халкедон]]
[[uk:Халкедон]]
[[vi:Chalcedon]]
[[zh:迦克墩]]
[[zh:迦克墩]]

Версия от 16:10, 22 декември 2012

Вижте пояснителната страница за други значения на Кадъкьой.

Малката църква "Св. Евфимия" в Кадъкьой, Истанбул. Църквата служи като катедрала на епархията на Халкедон.

Халкедон или Халкидон, днес Кадъкьой (Шаблон:Lang-grc, произнасяно Халкедон, Шаблон:Lang-el, Халкидона) е древен град във Витиния, Мала Азия, разположен срещу Византион, южно от Скутари (днешния Юскудар), днешна Турция. Днес Халкедон се нарича Кадъкьой и е квартал на Истанбул.

Халкедон е основан от гърци от Мегара през 676 г. пр.н.е. Бил е ограбен от експедицията на персийския цар Дарий I по време на похода му срещу скитите през 512 пр.н.е.. Имал е съюзнически връзки, в различно време, с Атина и Спарта. През 74 г. пр.н.е. е завладян от римляните, а за малко след това и от техния противник, царят на Понт Митридат VI.

Независим град е за известно време, но това право му се отнема по времето на римския император Валент. Персите го владеят от 616 до 626 г.

В Халкедон е роден известният ученик на Платон, Ксенократ, както и скулпторът Беот.

Халкедон е известен с прекрасната си църква, в която се е провел Четвъртият вселенски църковен събор (451 г.), на който се осъжда монофизитството и християнските църкви се разделят на две групи. В групата на монофизитите се включват по-голяма част от патриаршиите на Александрия, Йерусалим и Антиохия. Монофизитските догми са застъпени от сирийската, коптската, етиопската и арменската църква. Последната е най-старата национална християнска църква (301), но не всички арменци споделят нейните канони. Арменците, привърженици на догмите на Халкедонския събор, са обитавали предимно Византийска Армения (виж "Ивир") и Грузия. Видни представители на арменците-халкедонити във Византия са пълководците братя Пакуриан - основатели на Бачковския манастир, а в Грузия днешни техни потомци са арменците-католици.

Турците са ползвали Халкидон като източник за строителни материали за град Константинопол. По времето на Сюлейман I прочутата църква в Халкедон е била разрушена [източник?] и с нейни материали е била построена джамия в Константинопол[източник?].

Днес, Кадъкьой е населен предимно с гърци, арменци, турци и евреи. На негова територия са разположени църкви, които принадлежат към различни църковни общности, както и училища, включително и един арменски католически колеж. В района на Хайдар Паша на Кадъкьой се намира пристанището и главната гара на анатолийската железница, която води за Багдад.

Източници