Аспарухов мост: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 79.100.11.244 (б.), към версия на Nk
м r2.7.3) (Робот: Променяне от pl:Most Asparuchowa на pl:Most Asparucha
Ред 30: Ред 30:
[[mk:Аспарухов мост]]
[[mk:Аспарухов мост]]
[[nn:Asparuhov most]]
[[nn:Asparuhov most]]
[[pl:Most Asparuchowa]]
[[pl:Most Asparucha]]
[[ru:Аспарухов мост]]
[[ru:Аспарухов мост]]

Версия от 16:58, 27 февруари 2013

Аспаруховият мост е пътен мост в Североизточна България. Намира се в град Варна и свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града, като представлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Той е част от магистрала Черно море и Европейски път E87.

Аспаруховият мост е мостът с най-голям отвор в България - 160 m, като се очаква да остане на второ място при завършването на моста Видин-Калафат, който има няколко отвора от 180 m.

Технически характеристики

Мостът е проектиран за стандартните натоварвания - Н-300 и НК-800, вятър и температурни разлики, при което провисването на средния отвор е около 0,30 m. Средната част е стоманена непрекъсната греда с три отвора (80+160+80 m),с височина 50 м,проектирана от Димитър Димитров, а подходите към нея са от стоманобетонни прости греди. Под него минават кораби, за да достигнат пристанище „Варна Запад“. Пуснат е предсрочно в експлоатация на 8 септември 1976 година, като е открит от председателя на Държавния съвет Тодор Живков.

Преди Аспаруховият мост да бъде построен, транспортът между Варна и Бургас е бил по-затруднен. Каналът между езерото и морето е било преодоляван посредством подвижен метален мост, вдигащ се при преминаване на кораби, който съществува и понастоящем. Това изключително е забавяло стопанските и туристическите връзки между Северна и Южна България.

Културни аспекти

От Аспаруховия мост може да се скача с бънджи. За целта е пригодена конзола в най-високата му част. Все повече хора се решават да опитат това екстремно изживяване.

Очаква се построяването на втори мост, който да облекчи центъра на Варна от трафика към близките курорти, като една от възможностите е да бъде част от магистрала „Черно море“.

Източници