Кирило-Методиевска енциклопедия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
??
Ред 52: Ред 52:
== Бележки ==
== Бележки ==
<references/>
<references/>

== Вижте също ==
* [[Юдейската война]]


[[Категория:Български енциклопедии|Кирило-Методиевска енциклопедия]]
[[Категория:Български енциклопедии|Кирило-Методиевска енциклопедия]]

Версия от 05:46, 19 януари 2014

Шаблон:Книга инфо Кирило-Методиевската енциклопедия е 4-томно специализирано и отраслово издание на Института по литература към БАН от 1985 г. до 2003 г. Съдържа тематични статии по и за т.нар. Кирило-методиевско дело (виж и Моравска мисия) на авторски колектив от български специалисти.

Първите два тома от енциклопедията излизат под главната редакция на Петър Динеков, а последните два на Лиляна Грашева. [1]

Съдържание

Енциклопедията съдържа медиевистична информация за развитието на старобългарския и среднобългарския език и литература, както и за онези славянски езици, ползващи и употребяващи кирилицата. Също така съдържа сведения из редица области от обществения и културен средновековен живот в българските земи, както и за този в сръбските, влашко-молдовските и великоруските. Тематиката ѝ обхваща и свързаните теми из областта на историята и археологията, архитектурата и изобразителното изкуство, приложните изкуства и музиката. Предадената информация е в контекста на християнизацията на България и славянския свят в Югоизточна и Източна Европа, както и на българо-византийските отношения.

Тематиката е представена в общоевропейското ѝ културно-футуристично измерение като феномен. Акцентът ѝ пада върху старобългарската литература с палеославистиката.

Енциклопедията е предназначена както за учени медиевисти, преподаватели и студенти, така и за широката аудитория интересуваща се от тази отраслова специализирана тематика. Засега енциклопедията е единствена по темата.

Съдържание

Том № Година на издаване Букви от … до … Статии от … до … ISBN
1 1985 А — З (т. 1)
2 1995 И — О ISBN 954-07-0463-4 (т. 2)
3 2003 П — С ISBN 9544309438 (т. 3)
4 2003 Т — Я ISBN 9544309497 (т. 4)

Бележки

  1. Българска книга: енциклопедия // АИ "Проф. Марин Дринов", 2. Посетен на 18 януари 2014. (Грешка в записа: Неразпознат езиков код български)