Въстание на Косцюшко: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 19: Ред 19:
}}
}}


'''Кошчюшкото въстание''' или '''Костюшкото въстание''' е [[въстание]] срещу [[Руска империя|Руската империя]] и [[Прусия (кралство)|Кралство Прусия]], водено от [[Тадеуш Косцюшко|Тадеуш Кошчюшко]] в [[Жечпосполита]] през 1794 г. Целта му е била да освободи [[Полша]] и [[Литва]] от руско влияние след [[Второ разделяне на Полша|Второто разделяне на Полша]] (1793) и създаването на [[Тарговицка конфедерация|Тарговицката конфедерация]].
'''Кошчюшкото въстание''' или '''Косцюшкото въстание''' е [[въстание]] срещу [[Руска империя|Руската империя]] и [[Прусия (кралство)|Кралство Прусия]], водено от [[Тадеуш Косцюшко|Тадеуш Кошчюшко]] в [[Жечпосполита]] през 1794 г. Целта му е била да освободи [[Полша]] и [[Литва]] от руско влияние след [[Второ разделяне на Полша|Второто разделяне на Полша]] (1793) и създаването на [[Тарговицка конфедерация|Тарговицката конфедерация]].


== Причини на въстанието ==
== Причини на въстанието ==

Версия от 14:20, 8 ноември 2014

Кошчюшко въстание
Карта на въстанието
Информация
Период17941795
МястоЖечпосполита
РезултатПобеда на Австрия, Прусия и Русия
Страни в конфликта
Руска империя
Австрия
Прусия
Жечпосполита
Командири и лидери
Александър Суворов
Николай Репнин
Вилхелм Дерфелден
Иван Ферзен
и други
Тадеуш Косцюшко
Антони Мадалински
Ян Домбровски
Юзеф Понятовски
и други
Сили
неизвестнонеизвестно
Жертви и загуби
неизвестнонеизвестно
Въстание на Косцюшко в Общомедия

Кошчюшкото въстание или Косцюшкото въстание е въстание срещу Руската империя и Кралство Прусия, водено от Тадеуш Кошчюшко в Жечпосполита през 1794 г. Целта му е била да освободи Полша и Литва от руско влияние след Второто разделяне на Полша (1793) и създаването на Тарговицката конфедерация.

Причини на въстанието

Конституцията, провъзгласена на Варшавския сейм на 3 май, 1791 година, причинила голямо недоволство сред магнатите и шляхта в Жечпосполита. Събрани в Тарговице (Тарговица в съвременна Украйна), недоволните обявили конституцията за нелегитимна и формирали конфедерация за борба с крал Станислав, който обявил противниковата конституция за бунтовническа. Императрица Екатерина II, завършвайки войната с турците, взела тарговицките конфедератори под свое покровителство и наредила на генерал М. В. Каховски да влезе в Полското кралство, а на генерал М. Н. Кречетников — в Литовското княжество. Започва ожесточена борба на привържениците на новата конситуция срещу конфедераторите и руските войски с победа за втората страна. И тъй като пруският крал Фридрих Вилхелм II взел страната на Русия, крал Станислав Понятовски е бил принуден да се подчини на изискванията на конфедераторите и сключил примирие с руснаците.

В Гродно бил свикан нов сейм, на който е било провъзгласено възстановяването на предната конституция; Варшава и някои други градове са били заети от руски гарнизони; полската армия била реформирана по руски модел, а някои нейни части са били разпуснати.

Начало на въстанието

Тадеуш Костюшко се заклева публично на 24 март, 1794 год.

Част от полската шляхта тайно се готвила за въстание, надявайки се на помощта на Франция, където в този момент революцията била в разгара си. За лидер на въстанието е избран Тадеуш Косцюшко, проявил се като храбър воин и компетентен лидер. Генерал Мадалински, отказвайки да се подчини на решението на сейма и разпускайки своята конна бригада на 12 март в Пултуск, внезапно напада руския полк и разгонва руския ескадрон в Силезия, след което се запътва към Краков. Узнавайки за това, жителите на Краков го провъзгласяват за диктатор на републиката. Там е провъзгласен Акта за въстанието и Тадеуш Косцюшко се заклева публично. Споменатият акт го провъзгласява за върховен главнокомандващ на националните въоръжени сили и му предоставя пълна власт в страната. В някои части на Полското кралство и Великото литовско княжество избухнали въоръжени метежи. Междувременно в Полша навлиза пруската войска.

Източници

Шаблон:Полша-мъниче