Покемон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 1: Ред 1:
[[File: English Pokémon logo.svg|200px|thumb|right|Лого на Покемон]]
[[File: English Pokémon logo.svg|200px|thumb|right|Лого на Покемон]]
'''„Покемон“''' ({{lang-en|Pokémon}}) е мулти-милионна продукция, контролирана от огромната компания [[Нинтендо]]. Тя е създадена от [[Сатоши Таджири]] през 1995 г. Започнала само като видео игра за [[GameBoy]], Покемон се превръща в мания по целия свят. Появява се [[аниме]], [[манга]], карти за игра, играчки, [[книги]] и други забавления свързани с Покемоните. Това са част от главните герои на анимето, мангата, играта. Покемоните са малки същества със специални сили и атаки. За сега има общо 721 Покемона, първият от тях Бълбазор (Bulbasaur), а последния - Волкениън (Volcanion). През 2013 оповестена появата на шестото поколение покемон, като към момента има 69 издадени, което прави покемон засега 721. Нинтендо мисли да добави още нови покемони към шестото поколение.
'''„Покемон“''' ({{lang-en|Pokémon}}) е мулти-милионна продукция, контролирана от огромната компания [[Нинтендо]]. Тя е създадена от [[Сатоши Таджири]] през 1995 г. Започнала само като видео игра за [[GameBoy]], Покемон се превръща в мания по целия свят. Появява се [[аниме]], [[манга]], карти за игра, играчки, [[книги]] и други забавления свързани с Покемоните. Това са част от главните герои на анимето, мангата, играта. Покемоните са малки същества със специални сили и атаки. За сега има общо 721 Покемона, първият от тях Бълбазор (Bulbasaur), а последния - Волкениън (Volcanion). През 2013 оповестена появата на шестото поколение покемон, като към момента има 69 издадени, което прави покемон засега 721. Нинтендо мисли да добави още нови покемони към шестото поколение. Най-новите придобивки са т. нар. Мега еволюций (Mega Evolutions) и нов тип - Фейри тип (Fairy type).


==В други медии==
==В други медии==

Версия от 18:02, 2 август 2015

Лого на Покемон

„Покемон“ (Шаблон:Lang-en) е мулти-милионна продукция, контролирана от огромната компания Нинтендо. Тя е създадена от Сатоши Таджири през 1995 г. Започнала само като видео игра за GameBoy, Покемон се превръща в мания по целия свят. Появява се аниме, манга, карти за игра, играчки, книги и други забавления свързани с Покемоните. Това са част от главните герои на анимето, мангата, играта. Покемоните са малки същества със специални сили и атаки. За сега има общо 721 Покемона, първият от тях Бълбазор (Bulbasaur), а последния - Волкениън (Volcanion). През 2013 оповестена появата на шестото поколение покемон, като към момента има 69 издадени, което прави покемон засега 721. Нинтендо мисли да добави още нови покемони към шестото поколение. Най-новите придобивки са т. нар. Мега еволюций (Mega Evolutions) и нов тип - Фейри тип (Fairy type).

В други медии

Аниме

В анимационния сериал главен герой е Аш Кечъм. Историята на Аш започва, когато е на 10. Тръгва за да стане треньор на покемони. Успива се, и така получава последния останал покемон - Пикачу. Аш намира и двама приятели по пътя си - Брок, от когото печели първата си значка и Мисти, която тръгва с него защото ѝ чупи колелото.

„Покемон“ в България

Първоначално в България „Покемон“ започва през ноември 2001 и се излъчва всяка събота и неделя по Нова телевизия до средата на 2004, като дублажът е синхронизиран. Въпреки че Нова го излъчват цели три години, сериите са дублирани до средата на втори сезон (до 25 епизод) и след това се повтарят. От пролетта на 2006 започна и по Евроком от втори сезон, като първия излъчен епизод е 26. Дублажът не е синхронен. От лятото на 2006 започва излъчване на трети, четвърти и пети сезон (т. нар. Джото сага) по Евроком, всеки делничен ден от 09:30.

В синхронния дублаж на Нова участват артистите Живка Донева, Петя Абаджиева, Даринка Митова, Весела Хаджиниколова, Ася Братанова, Георги Тодоров, Александър Воронов, Янко Лозанов, Кирил Бояджиев, Стефан Стефанов и други. Българската версия на началната песен се изпълнява от Юксел Ахмедов и вокална група Индиго. В дублажа на Евроком участват Живка Донева, Даринка Митова, Георги Тодоров и Александър Воронов. Дублажът и за двете телевизии е на студио Доли.

„Покемон: Диамант и перла“ е десетият сезон и започва по Jetix през декември 2008 г. Ролите се озвучават от артистите Петя Абаджиева, Александър Воронов, Живко Джуранов и Живка Донева. Преводачи са Надя Младенова и Александър Владовски.

„Покемон: Бойно измерение“ (11 сезон) започва по Jetix през месец март 2009 г. като озвучаващите артисти са същите като на „Покемон: Диамант и перла“ .

На 1 март 2010 г. започва повторно излъчване на „Покемон: Бойно измерение“ по Disney Channel България всеки делничен ден от 10:35 и 15:40.

От 5 юли се излъчва и „Покемон: Галактически битки“ (12 сезон) по Disney Channel България, като дублажът е синхронен. В него участват Живко Джуранов, Живка Донева, Анислав Лазаров, Петя Абаджиева, Явор Гигов, Елена Бойчева и други.

На 24 март 2014 год. започва повторно излъчване по Евроком и EKids с дублажа на студио Доли, всеки делничен ден от 07:00 с повторение от 19:30.

Външни препратки