Направо към съдържанието

Стефан Пенчев (художник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стефан Пенчев
български художник
През 1934 година
Роден
Починал
13 май 1994 г. (83 г.)

Учил вНационална художествена академия
Стефан Пенчев в Общомедия

Стефан Илиев Пенчев е български художник, график и живописец. Рисува портрети, пейзажи и икони. Илюстрира вестници, списания и книги. Първият уредник на Пловдивски панаир през 1954 г. Две негови картини са в Третяковска галерия в Русия.

Биография и творчество

[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 3 декември 1910 г. в Русе. Има един брат и три сестри. Завършва гимназия и Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура в Русе. Година по-късно отива в София, където после завършва Художествената академия в класа на Дечко Узунов.

Редом с проф. Стефан Иванов реставрира Руската църква в София, гробищната Русенска църква и църквата в село Гаганица. Участва в много художествени конкурси. Спечелва конкурс за пощенски марки. Прави изложби в Монтана и Берковица през 1959 г. Работи в Кинематографията в Документални филми като художник през 1961 г. Участва със свои скици във вестници „Труд“, „Земеделско знаме“, „Фронт“ и „Народен страж“. През 1968 г. илюстрира книгата „Люти чушки“ на Радой Ралин. По-късно става главен художник на „Профиздат“ в София до пенсионирането си.

Печели награди и медали за цялостна творческа дейност от „Профиздат“. Участва активно в културния живот на София.

Има две дъщери и един син със съпругата си Елена Петрова Кръстева.

Умира на 13 май 1994 г. в дома на дъщеря си Атанаска в София. След смъртта му, негови картини са преместени в дома на сина му Петър във Варна.