Филодем

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Филодем
древногръцки философ
Роден
около 110 г. пр.н.е.
Починал
35 г. пр.н.е. (75 г.)
Философия
ЕпохаАнтична философия
ШколаЕпикурейство
ПовлиянЗенон от Сидон, Епикур

Филодем Гадарски или Филодем Епикурееца (на старогръцки: Φιλόδημος ὁ Γαδαρεύς, Φιλόδημος ο επικούρειος) е древногръцки епикурейски философ и поет. Учи при Зенон от Сидон в Атина, след което заминава за Рим, а по-късно за Херкулан. Филодем е бил известен предимно със своята поезия, запазена в „Гръцката антология“, но в откритите в 18 век Херкулански папируси са разчетени много творби на Филодем, занимаващи се с етика, теология, реторика, музика, поезия и история на различните елинистически философски школи, като работата по разчитането им продължава и до днес.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Филодем е роден около 110 година пр. Хр. в сирийския град Гадара, днешна Йордания. Учи при Зенон от Сидон, главата (сколарх) на епикурейската школа в Атина, преди да се установи в Рим около 80 пр. Хр. Филодем е последовател на Зенон, но е иновативен мислител в областта на естетиката, към която консервативните епикурейци имат малко приноси. Филодем е много близък приятел на филелина Луций Калпурний Пизон Цезонин, тъст на Цезар, и е споменат в речта „In Pisonem“ на Цицерон,[1] който възхвалява Филодем за философските му възгледи и за „елегантната игривост“ на стиховете му. Филодем е и сред вдъхновителите на „Ars Poetica“ на Хораций.[2] „Гръцката антология“ съдържа 34 от неговите епиграми — предимно любовни стихове.

Херкулански папируси[редактиране | редактиране на кода]

Очевидно във Вилата на папирусите в Херкулан, вероятно собственост на Пизон, е имало голяма библиотека, от която значителна част са епикурейски текстове, много от които в повече от един екземпляр, което навежда на вероятността, че тази секция на библиотеката е била на Филодем. Съдържанието на библиотеката е карбонизирано от изригването на Везувей в 79 година. По време на разкопки във вилата от 1752 до 1754 г. са открити много папируси, които съдържат и 36 трактата, приписвани на Филодем. Те се занимават с музика, реторика, етика, добрият цар и защитават епикурейството срещу стоицизма и перипатетиците. Първите херкулански фрагменти от Филодем са публикувани в 1824 г.

Проект „Филодем“[редактиране | редактиране на кода]

Проектът „Филодем“ е международен проект, финансиран от Националния фонд за хуманитарни изследвания, от участващите университети и частни дарения, който има за цел да реконструира нови текстове от Филодем върху поетиката, реториката и музиката. Текстовете се редактират, превеждат и издават в серия на Оксфорд Юнивърсити Прес.

В 2001 година излиза „Филодем: За поезията I“ с въведение, превод и коментар на Ричард Янко и печели наградата на Чарлс Гуудуин. Според Янко „За поезията“ отваря прозорец към изгубена за науката ера — периодът между „Поетика“ на Аристотел и „Изкуството на поетиката“ на Хораций, творбите, които определят класицизма за античния и модерния свят.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cicero. In Pisonem. с. 68–72.[неработеща препратка]
  2. Horatius. Sermones. с. 1,2.
  3. Janko, Richard. Richard Janko on Philodemus // OUP. Архивиран от оригинала на 18 април 2007. Посетен на 28 юли 2011.