Цветозар Томов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Цветозар Томов
български социолог
Цветозар Томов през 2011 г.
Роден
21 май 1954 (67 г.)

Националност българско
Учил вСофийски университет
Научна дейност
Областсоциология
Работил вПловдивски университет
Агенция Ска̀ла

Доц. д-р Цветозар Томов Томов e български социолог и университетски преподавател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Цветозар Томов е роден на 21 май 1954 г. Завършва журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Защитава докторантура по социология през 1984 г.

Научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ръководи катедра „Критическа и приложна социология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“[1]. От 2002 г. е управител на социологическа „Агенция Скала“[2].

През ноември 2011 г. Томов обявява публично, че напуска Пловдивски университет като реакция на присъденото преди това звание „доктор хонорис кауза“ на бившия футболист и селекционер на националния отбор Христо Стоичков, известен освен с футболните си успехи и със скандалното си вербално поведение. В откритото си писмо до ректора на университета Томов пише:

Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. [...] Случаят с г-н Стоичков обаче е връх на тази срамна традиция предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек“.

Според Томов случаят унижава не само ректора и членовете на академичния съвет на Пловдивски университет, които са пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти, и завършва с думите, че „колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем“. Писмото среща бърза реакция сред потребителите на социалната мрежа Facebook, където е първоначално публикувано.[3]

Участие в политиката[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 г. Цветозар Томов влиза в новосъздадения Граждански съвет на Реформаторския блок. Предложен от Блока и номиниран от парламентарната група на ГЕРБ, той е избран за член на ЦИК, а впоследствие и за негов говорител. През лятото на 2014 г. става съучредител на Института за дясна политика (ИДП).

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Официален сайт на ПУ „Паисий Хилендарски“, архив на оригинала от 15 септември 2008, https://web.archive.org/web/20080915193750/http://www.uni-plovdiv.bg/site.jsp?id=198&ln=1, посетен на 27 ноември 2009 
  2. Официален сайт на „Агенция Скала“ ЕООД, архив на оригинала от 26 март 2010, https://web.archive.org/web/20100326130325/http://www.scala.bg/about_us.htm, посетен на 27 ноември 2009 
  3. Колева, Юлиана. Цветозар Томов напуска пловдивския университет заради наградата на Стоичков // Дневник (Икономедиа АД), 13 ноември 2011. Посетен на 13 ноември 2011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]