Шахре Сухте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шахре Сухте
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъраShahr-i Sokhta
РегионАзия и Океания
МестоположениеИран
Типкултурно
Критерииii, iii, iv
Вписване2014  (38-а сесия)
Буферна зона2200 ha
30.5953° с. ш. 61.3319° и. д.
Местоположение в Иран
Шахре Сухте в Общомедия

Шахре Сухте (на персийски: شهرِ سوخته‎) е археологически обект от Брозновата епоха, свързан с културата на Джирофт.

Намира се в провинция Систан и Балучестан, в югоизточната част на Иран. През 2014 г. е включен в Списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Шахре Сухте (букв. „Изгорелият град“) се намира на кръстопътя на търговските пътища от Бронзовата епоха, които пресичат Иранското плато. Основан е около 3200 г. пр. Хр. Структурата, гробниците и големият брой значими артефакти, открити там, правят този обект богат източник на информация за възникването на сложни общества и връзката между тях през третото хилядолетие пр. Хр.

Причините за неочакваното издигане и падане на Шахре Сухте, все още не са ясни.

Шахре Сухте е едно от чудесата на древния свят. Като цяло, заобикалящия го пустинен пейзаж и необичайно разпиленият археологически материал, който се намира на повърхността на ниския хълм на Шахре Сухте, дават силно усещане за автентичност. Лабиринтната последователност на стаите, коридорите и дворовете, също допринасят за автентичността на обекта.

Шахре Сухте се управлява от Организацията за културно наследство, занаяти и туризъм на Иран. Изкопаните останки се почистват редовно през годината, мазилките на обекта, също се поддържат.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]