Абдула бин Абдул Азис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Абдула бин Абдул Азис
крал на Саудитска Арабия
Абдула бин Абдул Азис 
Роден: 1 август 1924 г. (1924-08-01) (90 г.)
Рияд, Саудитска Арабия

Крал Абдула от Саудитска Арабия или Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд (на арабски: عبد الله بن عبد العزيز السعود) е шестият крал на Саудитска Арабия.

Заема тази длъжност от 1 август 2005 г., когато наследява своя полубрат Фахд. Той е сред 37-те синове на създателя на Саудитска Арабия Ибн Сауд. Управлява като фактически регент от 1995 г. поради лошото здравословно състояние на крал Фахд.

Живот и политика[редактиране | edit source]

Абдула е роден като син на 8-та съпруга на ибн Сауд. Получава образование в дворцовото училище на саудитския кралски двор от местни религиозни интелектуалци. На 13 октомври 1962 г. е обявен за главнокомандващ на саудитската национална гвардия, а от 13 юни 1983 г. е престолонаследник и заместник министър-председател.

Абдула възпитаван в близкото обкръжение на баща си. Обучаван е от ислямски учени и е пращан често да живее при бедуините с цел да привикне към обикновения и труден живот в пустинята. Работи за синхронизирането на политиката на семейството си с интересите на бедуинските кланове. Чести са и пътуванията му в арабските страни, където се стреми да работи за арабското единство.

Женен е 6 пъти. Има 14 сина и 12 дъщери. В семейството му цари спартански дух. Известен в като смирен и набожен мюсюлманин. Почти ежеседмично се среща за съвет с видни мюсюлмански водачи.

Абдула посещава Съединените щати за първи път през 1976 г. и се среща с президента Хенри Форд. През 1987 г. има среща с тогавашния вицепрезидент Джордж Буш. Според някои Абдула е близък приятел на американското президентско семейство, заради неговата проамериканска външна политика.

През 2002 г. Абдула лансира мирна инициатива за постигане на решение на палестино-израелския конфликт. Планът предвижда създаване на палестинска държава със столица Източен Йерусалим, признаване на Израел и "нормални арабско-израелски отношения". Планът е подложен на критика както от израелска, така и от арабска страна.

Фахд бин Абдул Азис крал на Саудитска Арабия (1 август 2005 – ---) ---