Анна Павлова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анна Павлова
руска балерина
Анна Павлова 
Родена: 12 февруари 1881 г.
Починала: 23 януари 1931 г. (49 г.)

Анна Павлова (на руски: А́нна Па́вловна Па́влова) (Санкт Петербург 12.02.1881 г. - Хага, Холандия, 23.01.1931 г.) е легендарна руска балерина, според някои най-великата на всички времена.


Дебютира преа 1899 г. на 18 годишна възраст в Царския Руски Балет в Петербург. През 1905 г. балетмайстора М. Фокин създава специално за нея великолепния танц Умиращият лебед по музиката на Сен-Санс.

През 1909 г. става световно известна след изпълнението на Умиращият лебед в групата на Серж Дягилев.


От 1911 г, в продължение на 20 години, тя е почти непрекъснато на турне в Европа, дори купува имение в Англия, където обаче, поради непрекъснатите пътувания, пребивава много малко. Гастролира както в Европа така и в Америка, Нова Зеландия, Австралия и Азия.


Съвсем неочаквано умира по време на турне от пневмония в хотел 'Дес Индес' в Хага (Холандия), 3 седмици преди да навърши 50 години. Пневмонията е следствие от наранявания на вътрешни органи след катастрофа на влака с който пътувала.


Майката на Анна Павлова е била перачка, омъжва се в много напреднала бременност за войника Матей Павлов. Живели са в Лигово, близо до Санкт-Петербург, където се ражда Анна. Твърди се обаче, че нейният биологичен баща е крупният московски банкер и едър земевлделец от еврейски произход Лазар Поляков. Тази версия е непотвърдена, тъй като Анна Павлова винаги е пазела биографията си в пълна тайна. Тя не обичала да говори за себе си, но за нея са говорили милиони; не давала много интервюта, но вестниците пишели за нея всеки ден. В едно интервю на зададен въпрос от журналист, отговорът и бил: " Моя личная жизнь? Ето театр. "("Моят личен живот? Това е театърът.") Тази нейна любов към сцената се потвърждава от факта, че до внезапната си смърт на 23 януари 1931 г., Анна Павлова изнасяла по 8, 9 спектакъла седмично.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]