Ги дьо Лузинян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ги дьо Лузинян
Крал на Йерусалим
Крал на Кипър
Ги дьо Лузинян 
Роден: ок. 1150 г.
Лузинян, Поату, Франция
Починал: 18 юли 1194 г.
Никозия, Кипърско кралство

Ги дьо Лузинян (ок. 1150 г. - 1194 г.) е френски рицар - една от емблематичните фигури в историята на кръстоносните войни от края на 12 в. Чрез брака си за йерусалимската кралица Сибила Ги дьо Лузинян става jure uxoris крал на Йерусалим от 1186 до 1192, а от 1192 до 1194 г. е и крал на Кипър.

Пристигнал в Светите земи на неизвестна дата, през 1180 г. Ги дьо Лузинян се жени за Сибила Йерусалимска - сестра и единствена наследница на йерусалимския крал Балдуин IV. Бракът е политическа сделка, целяща да предотврати външна намеса и планиран преврат в кралството. Поради влошаващото се здраве на краля Ги е назначен за регент на кралството. След като съпругата му наследява брат си на престола, тя коронова Ги дьо Лузинян за свой съвладетел. Управлението на Дьо Лузинян в Йерусалим е белязано от кръвопролитни конфликти между кръстоносците и айюбидите, предвождани от Саладин, чиято кулминация е катастрофалната битка при Хатин от юли 1187, в която самият крал е пленен, и последвалото три месеца по-късно падане на Йерусалим.

Прекарал година пленничество в Дамаск, Ги е освободен от Саладин. След като получава от Конрад Монфератски унизителен отказ да влезе в Тир - последната християнска крепост на Йерусалимското кралство, Ги участва в обсадата на Акра през 1189 г. Обсадата на Акра се превръща в кулминация на третия кръстоносен поход, предвождан от френския крал Филип II Огюст и английския крал Ричард I. След победата при Акра между овдовелия вече Ги дьо Лузинян и Конрад Монфератски избухва спор за короната на Йерусалим. Въпреки че Ги се ползва с подкрепата на английския крал Ричард I, йерусалимските барони избират за крал през 1192 г. Конрад Монфератски, който обаче е убит от асасини дни след избирането си. Ролята на Ричард I и Ги дьо Лузиян в покушението над Конрад Монфератски обаче остава неизяснена. Въпреки всичко, Ги дьо Лузинян е компенсиран за загубата на йерусалимската корона, като получава от Ричард I управлението на Кипър, който английският крал е успял да завоюва от Византия. Ги управлява Кипър до смъртта си през 1194 г., когато е наследен от брат си Амори дьо Лузинян.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Guy of Lusignan“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.