Джеймс Уеб (телескоп)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Телескопът гледан отпред.

Космически Телескоп Джеймс Уеб (на английски: James Webb Space Telescope) е космическа обсерватория, предназначена да замени вече остарелия „Хъбъл“. Проектът е дело на съвместните усилия на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Телескопът носи името на ръководителя на НАСА в периода 1961 - 1968 г., Джеймс Едуин Уеб, под чието управление САЩ изготвят програмата си за изпращане на човек на Луната.

Планираното извеждане на апарата в космоса на хелиоцентрична орбита от около 1 500 000 км от Земята, е не по-рано от юни, 2013 г. Ще бъде изстрелян от Гвианския космически център в Куру, Френска Гвиана с ракета Ариана 5.

Мисия[редактиране | edit source]

Джеймс Едуин Уеб.

Въпреки планираната маса на апарата, равняваща се на половината от тази на Хъбъл, той ще разполага с 6 пъти по-голямо огледало (6,5 метра в диаметър) за събиране на светлина, в сравнение с него.

Наземен контрол[редактиране | edit source]

Наземният контрол е поверен на Space Telescope Science Institute (STScI) базиран в Балтимор, Мериленд. Негова е задачата за операционното управление на телескопа и доставяне на данните за астрономическата общественост.

Външни препратки[редактиране | edit source]