Джордж Сорос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джордж Сорос
американски финансист
Джордж Сорос 
Роден: 12 август 1930
Будапеща, Унгария

Джордж Сорос (на английски: George Soros, на унгарски: Soros György - Дьорд Шорош) е американски финансист и милиардер от еврейско-унгарски произход.[1]

Става известен с валутни спекулации и дейността си на филантроп. Основава фондация „Отворено общество“ и написва няколко книги. Неговото богатство е оценено на 8,5 млрд долара от списание Форбс[2] с което той се нарежда на 80-то място по богатство в света и 24 в САЩ. Сумата, която е дарил от 1991 г. насам чрез своята фондация “Отворено общество” е около 5 млрд. долара. Също е спонсор на „Кива”, организация от Сан Франциско, която се занимава с безлихвено микрофинансиране, насочена основно към развиващите се страни.

Биография[редактиране | edit source]

Роден е в Унгария през 1930. Син е на писателя-есперантист Тивадар Шорош. Поради съветската окупация на страната Сорос напуска Унгария през 1946, след участие в конгрес на есперантисти. Той имигрира във Великобритания през 1947 и учи философия в London School of Economics. През 1956 заминава за САЩ, за да спечели достатъчно пари на Уол Стрийт, както сам казва, а после да може да се посвети на писателска и философска дейност.

Сорос става известен в Черната сряда (16 септември 1992), като спекулира срещу лирата стерлинг. Английската банка е принудена да изтегли валутата си от Европейската монетарна система. Сорос е спечелил 1,1 милиарда долара. От там идва и прякора му "човекът, който взриви Английската Банка". По време на азиатската финансова криза, при сходни обстоятелства, Махатхир бин Мохамад, тогавашен първи министър обвинява Сорос в спекулация с малайзийската валутна единица – рингджит. С тази валутна спекулация развитието на Малайзия е забавено с две години. Все пак Джордж Сорос признава, че съвременната банкова и финансова система е вредна за развитието на по-бедните страни.

Благотворителна дейност[редактиране | edit source]

Като начало на благотворителната му дейност се сочи 1979 г. с програма за стипендии на африкански студенти в колеж в Южна Африка.[3] Сорос е един от основателите и донорите на Централноевропейския университет в Будапеща. Правил е и дарения за Нов български университет.

През 2005 е превел 30 милиона долара във „фонд за ромско образование“, част от "Десетилетието на ромското включване".[1] Главен спонсор е на Международен център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия [4]

В България, чрез фондация Отворено общество, той финансира целево редица неправителствени организации като Център за икономическо развитие, Европейски институт, Институт за пазарна икономика, Червената къща, Център за социални практики, Център за либерални стратегии[5].

Сорос е известен и с активната си подкрепа за легализация на марихуаната[6][7].

Политическа дейност[редактиране | edit source]

Според неоконсерваторът Дейвид Хороуиц, чрез Институт Отворено общество и мрежата от организации, които той финансира, Сорос не само подпомага Демократическата партия в САЩ чрез т.нар. Сенчеста партия (от англ. Shadow party), но и с група от хора около него активно диктуват дневния ред на партията.[8][9]

Инвестиционна дейност[редактиране | edit source]

Сорос е един от първите крупни инвеститори в българската софтуерна индустрия след падането на комунизма[10]. С политическа подкрепа през 1998 той инициира създаването на Рила Солюшънс, една от първите частни софтуерни компании в страната, които работят по аутсорсинг проекти за чужбина.

Виж още[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Статии на Джордж Сорос[редактиране | edit source]