Дуарте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дуарте
крал на Португалия
Дуарте 
Роден: 31 октомври 1391
Визеу, Португалия
Починал: 13 септември 1438
Тумар, Португалия

Дуарте (на португалски: Duarte), наричан още Дуарте Философа, е крал на Португалия от 1433 г. до 1438 г.. Той е син на крал Жуау I и Филипа от Ланкастър. Кръстен е на английския крал Едуард III, който е негов прадядо.

Като инфант Дуарте винаги придружава баща си в изпълнението на държавните дела. През 1415 г. е посветен в рицарство, след като Португалия превзема Сеута. Дуарте се възкачва на португалския престол през 1433 г. след като баща му умира от черната смърт.

За краткото си управление, което продължава пет години, Дуарте свиква Кортесите (народното събрание в Португалия) повече от пет пъти за обсъждане на начинанията му в международната политика и управлението на страната. Дуарте следва напълно политиката на баща си за завладяване на средиземноморския бряг на Мароко. Той инициира и финансира експедициите на прочутия си брат, Енрике Мореплавателя.

Португалската колония на Сеута бързо се превръща в тежест за държавната хазна, а единствената полза от владеенето ѝ е, че островът държи подстъпите към Танжер. След загубата на Сеута от Португалците, танжер става важна спирка за търговските кервани в Северна Африка. Това лишава Сеута от стоките и благата, които са я правили атрактивен пазар, и тя се превръща визолирана общност.

През 1437 г. двамата му братя, Енрике и Фернандо, подтикват Дуарте да предприеме нападение срещу Мароко, за да завладее по-добра база за бъдещото проникване в Атлантика. В двора на Дуарте няма пълно единодушие относно експедицията срещу Мароко, тъй като другите му двама братя, инфант Жуау и инфант Педро, са против нападението на Мароко и се опитват да го предотвратят. Двамата се оказват прави. Въпреки че атаката срещу Танжер се оказва успешна, в нея Португалия понася прекалено големи загуби в човешка сила. Най-големият брат на Дуарте Фернандо е заловен от арабите и умира в плен в град Фез. Дуарте умира от черната смърт, също като баща си, малко след битката за Танжер.

Важна страна на неговото управление е културната му дейност. Още като млад Дуарте написва трактатите Преданият възпитател и Изкуството да яздиш на всяко седло както и няколко поеми. Той умира малко преди да завърши започнатия от него процес за пренаписване на Португалския кодекс от закони.

Семейство и наследници[редактиране | edit source]

През 1428 г. Дуарте се жени за Елеонора Арагонска, дъщеря на Фернандо I Арагонски. Двамата имат девет деца:

  • Жуау (1428-1429)
  • Филипа (1430-1439)
  • Афонсу V (1432-1481)
  • Мария
  • Фернандо (1433-1470)
  • Елеонора (1434-1467) - омъжва се за Фридрих III, императора на Свещената римска империя.
  • Катерина (1436-1463)
  • Хуана (1439-1475)- омъжва се за Енрике IV, крал на Кастилия.
Жуау I крал на Португалия (1433 – 1438) Афонсу V