Игит паша джамия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Игит паша джамия
Игит паша џамија
Вид на храмаджамия
Страна Република Македония
Населено мястоСкопие
Религиясунитски ислям
МюфтийствоСкопско
ИзгражданеXV век

Игит паша джамия или още и Медаховата джамия (на македонска литературна норма: Игит паша џамија; на турски: Paşa Yiğit Bey Camii) е първата джамия на Скопие издигната в чест на османското завладяване на Скопие от Игит паша, и е посветена на започнатото начинание по усвояването на съседните сръбски земи от скопския удж бег по това време. По причина на цялата тази сръбска кампания, земята на Косовското деспотство останала в народната памет с името Скопско краище.[1]

Джамията се намирала в близост до кино „Напредък“ на старата скопска чаршия. Първото ѝ споменаване в исторически паметник е от 1445 г. В джамията се намира тюрбето на Игит паша.

Джамията е разрушена през 1943 г. при бомбардировките на България от съюзническата англо-американска авиация. От останките ѝ обаче останало да стърчи минарето. При скопското земетресение се срива и минарето.

На сакралното място, предходно преди издигането на първата джамия на Скопие, се намира кладенец, от който според преданието извирала светена вода. От кладенеца черпели вода и християни и мюсюлмани. До кладенеца се издигала средновековна църква, посветена на празника на светите братя безсребърници Козма и Дамян.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Исторически клишета и исторически ралности // Архивиран от оригинала на 2016-11-06. Посетен на 2016-03-06.
  2. Јигит-пашината џамија е посветена на првиот скопски краишки војсководец // Вест, Година: 9, Број:2566, 1 май 2009. Архивиран от оригинала на 2016-03-04. Посетен на 5 ноември 2016.