Игор Смирнов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Игор Николаевич Смирнов
президент на Приднестровската Молдовска република
Игор Николаевич Смирнов 
Роден: 23 октомври 1941
Петропавловск Камчатски, РСФСР
(дн. Русия)

Игор Николаевич Смирнов (на руски:Игорь Николаевич Смирнов) е роден на 23 октомври 1941 в град Петропавловск-Камчатски. От 1992 г. е президент на самопровъзгласилата се и непризната Приднестровска молдовска република.

По професия стругар, по-късно Смирнов посещава Строителния институт в Одеса. Завършва образованието си в Одеса, след което се завръща в Русия. В края на 1980-те год. се преселва в Молдова и става директор на голямото предприятие „Електромаш“ в гр. Тираспол.

След рухването на СССР се стига до конфликт в рамките на бившата Молдавска ССР между говорещото румънски език мнозинство и славянското (предимно руско и украинско) малцинство, наречен Приднестровски конфликт. По онова време съществува силна тенденция в молдовското общество за обединение с Република Румъния.

Заедно със свои съмишленици Смирнов създава през 1990 г. т.нар. Приднестровска съветска социалистическа република, известна по-късно като Приднестровска молдовска република. От декември 1992 г. Смирнов е първият президент на Приднестровската република.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]