Йохан Хьойзинха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Йохан Хьойзинха (на нидерландски: Johan Huizinga [ˈjoːɦɑn ˈɦœyzɪŋɣaː]) (Гронинген, 7 Дек. 1872 – ДеСтег 1 Февр. 1945), е нидерландски историк и културолог.

В университета, Хьойзинха изучава филология, като се специализира в индо-германските езици, с работа върху които се дипломира. Работи по-нататък върху санскритския език и пише докторат за смешниците в древноиндийските драми. От 1905г. е професор в Гронинген, а след 1915г. и до края на живота си - професор в лайденския университет.

Хьойзинха добива известност с книгата си Залезът на средновековието от 1919. В нея той акцентира особено върху културните елементи и настроения, като реално оспорва стандартнатата интерпретация на тази епоха; късното средневековие хронологично се застъпва с това което се нарича 'ренесанс' (възраждане), но в него Хьойзинха изтъква песимизъма и чувството за упадък. Въпреки спорната теза, книгата е широко призната за постижение. Славата му по-нататък следва от развиваната културологична теза за ролята на игрите в цивилизацията. Идеята, която той разработва през трийсетте години на 20в., един неособено игрив период от европейската история, бива представена в пълен вид през 1938г. в книгата световно известна като Хомо Луденс - играещият човек.

Хьойзинха е автор още на изследване върху Еразъм Ротердамски (1924) и трудове върху холандската и американската история.

В 1972 г., при стогодишната от неговото раждане, Лайденския университет учредява изнасянето на "Хьойзинхова лекция", което е било поверявано на видни личности като Ноъм Чомски, Робърт Дарнтън, Карлос Фуентес и др.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълният списък е на официалния сайт [1]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Mensch en menigte in America (1918)
  • Herfsttij der Middeleeuwen (1919)/ Залезът на средновековието, София:Панорама 2002
  • Erasmus of Rotterdam (1924)
  • Cultuurhistorische verkenningen (1929)
  • Homo ludens, proeve eener bepaling van het spel-element der cultuur (1938) / Homo Ludens, София:Наука и Изкуство, 1982

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]