Леонард Уули

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Леонард Уули
английски археолог
Леонард Уули 
Роден: 17 април 1880 г.
Починал: 20 февруари 1960 г. (79 г.)
«Овен в гъсталака» — една от двойката статуетки през средата на 3-то хил. пр.н.е., намерени от Уули при разкопките на Ур. Вероятно символично изображение на бог, чакащ да пристигне ерата на Овена.

Сър Чарлз Леонард Уули (на английски: Charles Leonard Woolley) (17 април 1880 г., Лондон, — 20 февруари 1960 г., Лондон) е водещ английски археолог от първата половина на XX век; провеждал разкопки на паметници на материалната култура на Шумер, Древен Египет, Сирия, Нубия, древна Анатолия.

Завършил Оксфордски университет, след което през 1907—1912 взел участие в британските археологически експедиции в Нубия и Египет, през 1912—1914 и в 1919 г. — в разкопките на град Каркемиш на Ефрат. През 1921—1922 г. Уули станал ръководител на разкопките на някогашната столица на фараона на Ехнатон Ахетатон близо до Тел-ел-Амарни. От 1922 г. Уули ръководи работите на британско-американската археологическа експедиция в Ур, продължила до 1934 г. По време на тези разкопки бил открит зикуратът в Ур и ред важни паметници в периода на I-та до III-та династия на Ур, а също от времената на Саргон I. Открит е също ранния архив на храмовия комплекс, царските гробници от I династия на Ур, най-древните музикални инструменти, няколко шумерски храма, архивът на царския комплекс от периода на III-та династия на Ур и множество надписи, в частност, Урския стандарт.

За най-важно откритие в Ур научната общност признала намерените през 1927—1928 г. шестнадесет царски погребения от I-та династия на Ур с намерените в тях комплекси с многочислени човешки жертвоприношения. Благодарение на археоложките работи на Уули в Ур била реконструирана историята и всекидневния живот в най-големия шумерски град-държава. Именно благодарение на неговите трудове започнало систематично изучаване на шумерското общество. Приема се, че Уули донякъде е преувеличил значението на шумерската цивилизация за района на Близкия Изток, считайки я в известна степен за родоначалник на египетската, а в описанието на обществения строй на ранните държави в Месопотамия допускал известна идеализация. До и след Втората световна война, в периодите 1936—1939 г. и 1946—1949 г. Леонард Уули разкопавал руините на древния морейски град Алалах в Турция.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Woolley, Charles Leonard. The Summerians. Oxford, 1928.
  • C. Leonard Woolley. Ur of the Chaldees: more royal tombs, Smithsonian Institution, Washington D.C., 1930.
  • Woolley, Charles Leonard. A Forgotten Kingdom. London — Melbourn — Baltimore, 1953.