Мари Тюсо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мари Тюсо
швейцарска скулпторка и музеен деец
Мари Тюсо 
Роден: 1 декември 1761
Страсбург, Франция
Починал: 16 април 1850
Лондон, Англия

Мария Гросхолц, известна повече като Мари Тюсо, е швейцарска скулпторка от френски произход, прочута с восъчните фигури, които извайва, както и с музея на восъчните фигури Мадам Тюсо, основите на който полага в Лондон.

Биография[редактиране | edit source]

Родена е в Страсбург във Франция. Баща ѝ умира като войник в Седемгодишната война два месеца преди раждането ѝ. Отива в Берн със своята майка, която работи като иконом в дома на д-р Филип Кюртиюс (Philippe Curtius, 1741-1794). Там тя получава швейцарско гражданство. Кюртиюс е лекар с умения във восъчното моделиране, които използва за да илюстрира анатомичната теория. По-късно той започва да изработва портрети.

Кюртиюс се мести в Париж през 1765 година и започва подготовката по откриването на военна изложба. През същата година изработва восъчна фигура на мадам Дю Бари, последната метреса на крал Луи XV. През 1767 година Тюсо и майка ѝ също отиват да живеят в Париж. Първата изложба на восъчните фигури на Кюртиюс е открита през 1770 година и привлича голям интерес. През 1776 година изложбата се мести в Пале Роял, а през 1782 година Кюртиюс открива втора изложба на булевард дю Темпъл.

Тюсо изучава восъчното моделиране от Кюртиюс. През 1778 година тя създава своята първа собствена восъчна фигура — на Жан-Жак Русо. По-късно моделира други известни личности като Волтер и Бенджамин Франклин.

От 1780 до 1789 (Френската революция), тя преподава изкуство на сестрата на Луи XVI. Членовете на кралското семейство остават много доволни от младата Мари и по тяхна покана тя заживява във Версай.

По време на Френската революция се запознава с Наполеон Бонапарт и Максимилиан Робеспиер. По време на Терора (1793-94) е осъдена на смърт чрез гилотина, но благодарение на застъпничеството на Коло д'Ербоа животът ѝ е пощаден.

През 1802 година имигрира в Лондон. През 1835 година открива своята първа постоянна изложба на улица „Бейкър“. Умира на 16 април 1850 година в Лондон на 88 години.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Marie Tussaud“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.