Мидия (Турция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Мидия.

Мидия
Kıyıköy
Страна Турция
РегионМармара
ВилаетЛозенград
Надм. височина1 m
Население2248 души (2000)
Пощенски код39 000
Телефонен код288
Мидия в Общомедия

Мидия (на турски: Kıyıköy, Къйъкьой, старо: Midye, Midieh, на гръцки: Μήδεια, Мидия) е градче в Лозенградския вилает (Къркларели), Източна Тракия, Турция. Има население от 2248 души според преброяването от 2000 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градчето е разположено на брега на Черно море и има малък плаж. Край града има гъсти (главно дъбови) гори, от юг и от север е заобиколен от реките Казан дере и Пабуч дере, вливащи се в морето и подходящи за риболов, плаване с лодки и плуване.

На 18 км южно покрай Черно море се намира природен резерват „Залив Касатура“, подслонил девствени гори и плаж. В резервата е единствената горичка от черен бор в Европейска Турция (Pinus nigra). Жителите на града се препитават главно от риболов и горско стопанство, както и от туризъм през лятото.

История[редактиране | редактиране на кода]

Мидия е основана в Античността от гръцки колонисти под името Салмидес.

В началото на 20 век Мидия е гръцко градче. Според статистиката на професор Любомир Милетич през 1912 година в града живеят 300 гръцки семейства.[1]

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[2] През войната Мидия е превзет от българската армия. Градът става крайна точка на линията Мидия - Енос – територията, която според Лондонския мирен договор Османската империя отстъпва на страните от Балканския съюз. Гръцкото население на Мидия е изселено през 1920-те години.

Мидия става община през 1987 година.

Други[редактиране | редактиране на кода]

На Мидия е наречена улица в квартал „Стрелбище“ в София (Карта).

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Мидия
  • Алексос Йосифов Лекопулос (1886 – ?), македоно-одрински опълченец, 2 рота на Лозенградската партизанска дружина[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]