Нуер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нуер
Общ брой1 700 000
По места Судан
 Етиопия
Езикнуер
Религиятрадиционни вярвания
Сродни групинилотски народи
Нуер в Общомедия

Нуер (нуери, абинар; самоназвание Ней ти Наат, Nei ti Naath) е един от най-големите племенни съюзи в Източна Африка, влизащ в групата на нилотските народи. Обитават южните части на Судан и Западна Етиопия, като общата им численост е около 1,7 млн. души, което ги прави втората по големина народност в Южен Судан.

История и мит[редактиране | редактиране на кода]

Нуер се отделят от родствената народност динка в началото на 18 в. В началото на 19 в. мигрират и разширяват териториите си на изток през реките Нил и Бар ел Зераф, изтласквайки съседните динка, ануак и мабан. Днес нуер доминират в областите край Горен Нил, разпростирайки се към реките Баро и Пибор.

Сред нуер битува мит (известен в няколко варианта), според който Наат (т.е. нуер) и Джанг (Jieng, така нуер наричат динка) са били братя. Баща им обещава, че ще даде крава на Джанг, а младото ѝ теле на Наат, но хитрият Джанг заблуждава баща си и с коварство взима младото теле. Това става причина двамата братя (респективно двете народности) да се разделят, и провокира вечното презрение и незачитане на нуер спрямо динка.

Език[редактиране | редактиране на кода]

Езикът Нуер (самоназвание Ток Наат, Thok Naath) влиза в нилотския клон от кир-абайското семейство на Източносуданските езици (Нило-сахарско езиково макросемейство). Говорят се диалектите нуер и атуот[1].

Бит[редактиране | редактиране на кода]

Ритъмът на живота се определя от главно от сезонните промени на климата. В периодът на лятното засушаване отделните поселения се събират в номадски биваци и се отправят със стадата си към блатата и бреговете на реките. През този период се осъществява интензификация на междуплеменните контакти, които намаляват с настъпването на разливите на притоците на Нил. Тогава саваната се заблатява и нуер, разпадайки се на отделни групи, се оттеглят по възвишенията и хълмовете, обкръжени от вода.

Земеделие и скотовъдство[редактиране | редактиране на кода]

Скотовъдството е основната стопанска дейност на племената. Нуер развъждат едър рогат добитък, кози и овце. Мъжете обикновено се занимават с пашата, а жените и децата доят животните. Добитъкът традиционно играе важна икономическа, символична и религиозна роля в живота на нуер. При сключване на брак статусът на съпрузите се закрепва с предаването на добитък, принадлежащ на младоженеца, на семейството на младоженката. По този начин бъдещият съпруг получава право на потомство. Цветът и особените белези на кравите и биковете често служат като източник при даването на имена на нуер. Посредством домашните животни нуер общуват с духовете и божествата – втривайки пепел в гърба на крава или бик, те влизат в контакт със свръхестествените сили, молейки ги за помощ. Нито една церемония не се извършва без жертвоприношението на коза, овен или бик[2].

Отношенията със съседите при племената нуер също се определят от техните възгледи за скотовъдството. Нуер изпитват дълбоко презрение към тези, които не притежават големи стада (например народността ануак) и са готови да жертват живота си, водейки война с племената динка за пасища и добитък.

В допълнение към животновъдството нуер се занимават и със земеделие. Посевите се засаждат в началото на май, когато започва дъждовния сезон. Отглеждат се просо, царевица, сусам, фъстъци, дини, тикви, различни бобови култури и др.

Занаятчийство[редактиране | редактиране на кода]

Нуер изработват домашна посуда, оръжие и други предмети за лична употреба и за обмяна със съседните племена. Основните материали, които се използват са обработена и необработена кожа, рога, глина, тикви, дърво и растителни влакна[1].

Жилище[редактиране | редактиране на кода]

Жилищата на нуер са кръгли колиби с коничен покрив и стени от клони, измазани със смес от глина, тор и слама. В едно село на нуер има обикновено 20 – 30 такива колиби, които се налага да бъдат строени отново на всеки 5 – 6 години. В периодът на лятното номадство нуер живеят в леки овални колиби, край които са разположени огражденията за добитъка (подобно на южноафриканските краали). Летните лагери се намират на няколко десетки километра от постоянните селища, а самите села са разположени на 10 – 20 km едно от друго.

Храна[редактиране | редактиране на кода]

Обикновено ежедневната храна се състои от месо (колят се обикновено старите животни), мляко (в това число смесено с кръв), риба, дивеч, плодове и зеленчуци, тестени питки.

Облекло[редактиране | редактиране на кода]

Традиционното мъжко облекло е набедрена превръзка; жените носят престилки от кожа, украсени с ресни с нанизани на тях мъниста. Украшенията им са гривни на ръцете и краката, изработени от мед, кост, дърво и др., както и огърлици от мъниста и раковини. Носят се и амулети, изработени обикновено от кожа, треви и зъби на хищни животни.

Традиционна социална организация[редактиране | редактиране на кода]

Родствената система при нуер е патрилинейна, а селищата са основани на патрилокален принцип. Браковете са главно моногамни, но в някои случаи се практикува полигиния. Младоженецът плаща на семейството на бъдещата си съпруга брачен откуп във вид на добитък (стандартното количество е 40 глави[3]).

Нуер не признават вождове, при тях всички правни и политически въпроси се решават с помощта на най-авторитетните хора от племето, които благодарение на способностите и знанията си се ползват с общественото признание и доверие[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Народы и религии мира: Энциклопедия / Гл. ред. В. А. Тишков. – М.: Большая Российская энциклопедия, 1998, – 928 с.: ил. – ISBN 5-85270-155-6;
  2. Evans-Pritchard, E. E. Nuer Religion / Oxford: Clarendon Press, 1956.
  3. Maurice Glickman, Ivan Karp, Kent Maynard. On Rereading The Nuer // Current Anthropology, Vol. 26, No. 2 (Apr., 1985), pp. 286 – 288
  4. Соколевич, Зофия. Митология на Черна Африка, София, 1990. стр. 69.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Нуэр“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​