Рогир ван дер Вейден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рогир ван дер Вейден
Rogier Lamp.jpg
Портрет на Ван дер Вейден от Корнелис Корт (1572 г.)
Роден
1399 г.
Починал
Брюксел, Брабант, Бургундска Нидерландия
Стил Северен ренесанс
Учители Робер Кампен
Известни творби Снемане от кръста
Повлиял Ханс Мемлинг и Мартин Шонгауер
Рогир ван дер Вейден в Общомедия

Рогир ван дер Вейден (на нидерландски: Rogier van der Weyden ; на френски: Rogier da la Pasture) е фламандски художник, живял през първата половина на 15 век. Считан за един от тримата велики Фламандски художници.

Рогир ван дер Вейден, Снемане от кръста, 1435-1440. Прадо, Мадрид

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в град Турне, Фландрия, в семейството на Анри дьо ла Пастюр и Agnès de Watreloz. В периода 1427 - 1432 г. се обучава при Робер Кампен. През 1436 г. е назначен за пожизнен художник на град Брюксел.[1]

Съхранените творби на Ван дер Вейден представляват предимно религиозни триптихи, олтарни картини, както и възложени на него единични и диптихови портрети. Световно признат и успешен още приживе, неговите творби се продават предимно в Италия и Испания. В края на XV век дори успява да засенчи по популярност Ян ван Ейк. Славата му продължава по-малко от две столетия, когато е почти забравен.

За него започва да се говори отново след 18 век, като един от тримата велики Фламандски художници (Vlaamse Primitieven), наред с Ван Ейк и учителя си Робер Кампен.

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

Неговите проницателни и изразителни творби и известните религиозни схващания оказват съществено влияние на европейскaта живопис, не само в Италия и Испания, но и във Франция и Германия. Известни негови последователи са Ханс Мемлинг и Мартин Шонгауер.

Рогир ван дер Вейден, Портрет на дама, 1460 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кларк, К. Когато гледаме картини. С. Български художник. 1981, стр. 23