Света Неделя (Заграде)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Света Неделя.

„Света Неделя“
Храмовата икона на Света Неделя
Храмовата икона на Света Неделя
Карта Местоположение
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоГърмен
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияНеврокопска
Архиерейско наместничествоГоцеделчевско
Изграждане1902 г.
Статутдействащ храм

„Света Неделя“ е късновъзрожденска манастирска църква в Заграде (Хисарлъка), днес квартал на Гърмен, България, част от Неврокопската епархия.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Черквата „Света Неделя” е открита на 16 март 1903 г. от Лина и Стоян Котокови. Двамата намират там иконата на светицата. Базиликата с правоъгълна форма датира от 5 век. При разкопаването й най-забележителното в нея се оказва мозаечният под.

Той бил напълно съхранен, но за съжаление изключително ценната находка от най-ранното християнство по нашите земи е унищожена. Разкопките извършвали доброволци от Гърмен, които нямали никакви археологически познания.

Храмът останал без покрив през зимата и мозайката се разбила. От нея се запазили малки части в четирите ъгъла на църквата, които са унищожени впоследствие, тъй като поклонниците си отчупвали камъчета за цяр.

Според потомците на Лина и Стоян Котовови, двамата намират иконата на св. Неделя, след като сънуват как светицата им показва къде да потърсят, за да изровят иконата.През следващите години Стоян Котоков инициира събирането на средства и възстановяването на храма. Новата сграда е по-малка от средновековния манастир и е построена благодарение на дарения и доброволен труд на много хора. [2].

В рапорт до Иларион Неврокопски от 1909 година пише:

В 1970 година Васил и Стефчо Дойнови от Гърмен се заемат с довършването на храма. В началото на XXI век параклисът е ремонтиран.

Накрай селото се намира манастирът „Св. Неделя“, който е открит през 1902 г. от Стоян Мариков Потоков. Храмовият празник на манастира е 7. VIII. Събират се селяни от околните села на поклонение.[3]

Местните организират край манастира корбан против градушка всяка година в деня на Св. Дух. В нощта срещу храмовия празник много хора нощуват край църквата.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Днес празнува храмът „Света Неделя“ край село Гърмен // Darik News. Благоевград, 7 юли 2016. Посетен на 5 януари 2016.
  2. Георгиева-Ангелова, Албена. Фолклорни измерения на християнството. София, Просвета, 2012. ISBN 9789540127033. с. 104-111.
  3. Рапорт за положението и въвеждането на учебното дело през първото полугодие на 1908 – 1909 г. в Неврокопска каза – В: Извори за българската етнография, том 3: Етнография на Македония. Материали из архивното наследство. София, Македонски научен институт, Етнографски институт с музей, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 1998. с. 79.