Света София (Несебър)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Църква "Света София"
NessebarVieilleMetropole.jpg
Вид на храма православна църква
Страна България
Населено място Несебър
Вероизповедание Православие - БПЦ
Епархия Сливенска епархия
Архиерейско наместничество Бургас
Тип на сградата базилика
Архитектурен стил византийски
Време на изграждане V-VI век
Съвременен статут недействащ храм, паметник на културата
Съвременно състояние развалини
Nesebar basilica.jpg

„Света София“, известна като Старата митрополия, е православна църква в Несебър, Източна България.

Тя е част от Архитектурно-историческия резерват в града, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО и един от 100-те национални туристически обекта.

История и архитектура[редактиране | edit source]

Църквата "Света София", т. нар. "Стара митрополия", е разположена на предполагаемия стар център на града. Тя е трикорабна базилика с една полукръгла апсида, която отвън е тристенна, с нартекс и атрий (вътрешен двор). Дължината й е 25,5 метра. Страничните кораби са отделени от централния чрез градени от камък правоъгълни стълбове, свързани с тухлени арки. Над тях стъпва втора аркада. На източната стена над апсидата са разположени три аркирани прозореца. Базиликата е имала двускатен покрив, който не е запазен. В апсидата почти в цялост е съхранен синтронът. Отвътре църквата е била измазана с хоросан и стенописана. Целият под е бил покрит с мозайка от малки разноцветни камъчета.

Изграждането на базиликата датира от края на V и началото на VI век. Два са строителните периода, като сегашния си вид тя е придобила в началото на IX век (по времето на Първото българско царство). През Средновековието църквата служи за катедрален храм на митрополитската епархия с център в Несебър. През 1257 г. е ограбена от венецианците, като много религиозни реликви са отнесени в църквата Сан Салваторе във Венеция. В дясно от абсидата е вграден мраморен блок, върху който е вдълбан стих от старозаветен псалм, падналата мазилка открива проникновен вопъл към бъдните поколения: "И викът ми нека стигне до теб!"[1] Катедралата е изоставена в края на XVIII век.

Други[редактиране | edit source]

Други паметници на раннохристиянската и ранновизантийска архитектура в България:

Галерия[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

  1. Венцеслав Константинов, НЕСЕБЪР - ГРАД СРЕД МОРЕТО