Смартфон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Смартфонът HTC One X

Смартфон (на английски: smartphone — умен телефон) е мобилен телефон c разширена функционалност, сравнима с джобните компютри. Понякога се използва и терминът „комуникатор“ (на английски: Communicator, PDA Phone) — джобен компютър, допълнен с възможностите на мобилен телефон.

Смартфоните и комуникаторите се отличават от обикновените мобилни телефони с наличието на достатъчно развита операционна система. Най-често тя е отворена за разработка на приложен софтуер от странични разработчици (операционната система на обикновените мобилни телефони е затворена). Добавянето на допълнителни приложения позволява значително да се подобрят възможностите и функционалностите на смартфоните и комуникаторите в сравнение с обикновените мобилни телефони.

През третото тримесечие на 2011 г. в световен мащаб са продадени 115 млн. смартфона (увеличение с 42% спрямо същия период за предходната година). Това са 26% от всички продадени мобилни телефони. [1]

Операционни системи[редактиране | edit source]

През 2010 г. голям ръст бележи операционната система на Google Android - от 4% през 2009 г. до 33 % в началото на 2011 г., с което излиза на първо място пред дългогодишния първенец Symbian OS. По малки съперници са Blackberry OS, iOS, новата операционна среда на Samsung bada, webOS на HP и Windows Phone OS на Microsoft, която разчита на възраждане чрез съюза си с Nokia.

Източници[редактиране | edit source]

  1. Всеки втори смартфон вече работи с Android. // Посетен на 15 ноември 2011.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Смартфон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.