Смартфон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Смартфонът HTC One X

Смартфон (на английски: smartphone — умен телефон) е мобилен телефон c разширена функционалност, сравнима с джобните компютри. Понякога се използва и терминът „комуникатор“ (на английски: Communicator, PDA Phone) — джобен компютър, допълнен с възможностите на мобилен телефон.

Смартфоните и комуникаторите се отличават от обикновените мобилни телефони с наличието на достатъчно развита операционна система. Най-често тя е отворена за разработка на приложен софтуер от странични разработчици (операционната система на обикновените мобилни телефони е затворена). Добавянето на допълнителни приложения позволява значително да се подобрят възможностите и функционалностите на смартфоните и комуникаторите в сравнение с обикновените мобилни телефони.

През третото тримесечие на 2011 г. в световен мащаб са продадени 115 млн. смартфона (увеличение с 42% спрямо същия период за предходната година). Това са 26% от всички продадени мобилни телефони. [1]

История[редактиране | edit source]

През 1946 г. AT&T създава първата мобилна мрежа, а на 17 юни един шофьор на камион се обажда за пръв път по мобилен телефон. Трябва да минат почти 30 години, преди да се роди концепцията за смартфона и така през 1974 г. Теодор Джордж Параскевакос получава патент за „апарат за генериране и предаване на дигитална информация.“ Минават още 20 години, преди на пазара да се появи първият смартфон.

На 16 август 1994 г. IBM и американската телекомуникационна компания BellSouth пускат на пазара Simon Personal Communicator – това е предвестникът на модерния смартфон с много функции: провеждане на телефонни разговори, изпращане на съобщения по факс, есемеси и имейли.

Шведският мултинационален доставчик Ericsson е първата фирма, която през 2000 г. въвежда думата смартфон (smartphone). Компанията рекламира на пазара своя сгъваем модел R380 като смартфон, термин, който очевидно придобива популярност от този момент нататък. Моделът R380 е снабден с операционната система Symbian и е първият телефон, продаван заедно със софтуера.

20 години след появата на смартфона, пазарът е нараснал до повече от 1 млрд. продажби годишно по целия свят. [2]


Операционни системи[редактиране | edit source]

През 2010 г. голям ръст бележи операционната система на Google Android - от 4% през 2009 г. до 33 % в началото на 2011 г., с което излиза на първо място пред дългогодишния първенец Symbian OS. По малки съперници са Blackberry OS, iOS, новата операционна среда на Samsung bada, webOS на HP и Windows Phone OS на Microsoft, която разчита на възраждане чрез съюза си с Nokia. Днес повече от 90% от годишните продажби на мобилни апарати в света са на устройства, управлявани от Google Android и мобилните операционни системи на Apple.[3]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Всеки втори смартфон вече работи с Android. // Посетен на 15 ноември 2011.
  2. Дума на деня: Смартфон (Smartphone). // Посетен на 16 юни 2014.
  3. Дума на деня: Смартфон (Smartphone). // Посетен на 16 юни 2014.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Смартфон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.