Android

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Android
Android logo 2.svg
Android 4.4 with stock launcher.png
Android 4.4 KitKat home screen
Информация
Разработчик Google
Последна стабилна версия 4.4.2 KitKat
Вид ОС Unix подобна
Ядро Модифицирано Linux ядро
Архитектури x86, ARM, MIPS
Лиценз Смесен
Уебсайт android.com

Android (транскрипция: Андроид) е операционна система на Google Inc. за мобилни устройства. Тя е създадена, поддържана и развивана първоначално от Android Inc., която е купена от Google Inc. през 2005 [1].

Пускането ѝ на пазара на 5 ноември 2007 г. е съпроводено с основаването на Open Handset Alliance - консорциум от хардуерни, софтуерни и телекомуникационни компании за развиването на отворени стандарти при мобилните устройства. Google пуска фронтенд кода под свободен лиценз.

Операционната система Android използва в основата си модифицирана версия на ядрото на Linux.

За развитието на Android се грижат голям брой софтуерни разработчици, които създават така наречените „apps“ — малки приложения, които разширяват функционалността на системата. Приложенията могат да бъдат сваляни от различни сайтове в Интернет или от големи он-лайн магазини като Android Market (ново име Google Play) — магазинът на Google. По данни към януари 2011 г. за Android има над 200 000 приложения.[2] Приложенията се пишат предимно на Java, Python или Ruby.

За последното тримесечие на 2010 г. Android е определена като най-продаваната платформа за смартфони в света. [3] 52,5% от всички продадени за третото тримесечие на 2011 г. смартфони са с Android. [4]

Архитектура[редактиране | edit source]

Системна архитектура на Андроид

Основата на Android е ядрото на Linux (версия 2.6). То е отговорно за управлението на паметта и процесите, както и за мрежовите връзки. Тук са разположени и драйвърите.

Директно над ядрото се намира т. нар. "Runtime Environment". Тя съдържа най-важните библиотеки по време на изпълнение и най-важната функционалност на езика Java. Тук се съдържа и виртуалната машина Dalvik Virtual Machine (DVM). Тя се различава от класическите виртуални машини на Java (Java Virtual Machine, JVM) по това, че е оптимизирана за мобилни уреди с малко памет. Оптимизацията позволява и едновременното изпълнение на няколко виртуални машини на същия уред.

Android съдържа няколко библиотеки на C/C++:

 • Surface Manager (управлява достъпа до дисплея)
 • OpenGL ES (приложно-програмен интерфейс за 3D компютърна графика), SGL (приложно-програмен интерфейс за 2D компютърна графика)
 • Media Framework (управление на мултимедийно съдържание, на основата на OpenCORE, поддържа формати като MPEG4, H.264, MP3, AAC, AMR, JPG PNG и др.)
 • FreeType (библиотека за рендъринг на пикселни и векторни шрифтове)
 • SSL (криптиране)
 • SQLite (бази данни)
 • WebKit (рендъринг на HTML)
 • Libc (версия на стандартната C-библиотека за Android)

Приложният фреймуърк (Application Framework) ползва библиотеките на C/C++ и предлага стандартизиран приложно-програмен интерфейс за програмистите на приложения (Apps).

Android се доставя с няколко приложения, сред които са комуникационните приложения за телефониране, електронна поща, SMS и браузър, както и Google Maps, календар и приложение за управление на контактите.

Източници[редактиране | edit source]

 1. ((en)) Elgin, Ben (7 август 2005). "Google Buys Android for Its Mobile Arsenal". Bloomberg Businessweek. Bloomberg. "In what could be a key move in its nascent wireless strategy, Google (GOOG) has quietly acquired startup Android, Inc., ..."
 2. Google Inc. (NASDAQ:GOOG) Android Has 200,000 Apps
 3. Canalys: За пръв път Android повежда при мобилните ОС
 4. Всеки втори смартфон вече работи с Android. // Посетен на 15 ноември 2011.

Външни препратки[редактиране | edit source]