Сонго Мнара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Развалини на Килуа Кисиуани
и Сонго Мнара
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъраRuins in Kilwa Kisiwani and Songo Mnara
РегионАфрика
Местоположение Танзания
ТипКултурно
Критерииiii
Вписване1981  (5-а сесия)
Застрашен2004
Координати9°02′58″ ю. ш. 39°02′00″ и. д. / 9.049444° ю. ш. 39.033333° и. д.
Развалини на Килуа Кисиуани
и Сонго Мнара
в Общомедия

Сонго Мнара е археологически обект в северната част на остров Сонго, Танзания.

Поради множеството интересни открития там, както и в близкия археологически обект Килуа (Килуа Кисиуани), през 1981 г. те са включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО под името Развалини на Килуа Кисиуани и Сонго Мнара, а от 2004 г. – в Застрашеното наследство на ЮНЕСКО.

Тези някога големи пристанища, процъфтявали в през IX – XVI век, са били пазари на злато и желязо от Зимбабве, роби и слонова кост от Източна Африка и платове, порцелан, скъпоценности и подправки от Азия.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Различни пътешественици са възхвалявали пристанищния град Сонго Мнара, минавайки оттам. Между XIII и XVI век търговци от острова са търгували със злато, сребро, перли, персийско изкуство и китайски порцелан от периода Сун. Той важно пристанище по търговските пътища из Индийския океан.

Открити са пет джамии и няколко дворцови сгради. Една от сградите е известна като „Палатът“ поради размерите си, макар че от нея е открито много малко. Целият комплекс е обграден от стени със средна дебелина.

Развалините на Килуа Кисиуани и Сонго Мнара са считани за основни обекти за по-добро разбиране на културата суахили и изучаване на историята на източноафриканските острови и средновековната търговия по тези места.

Въпреки включването им в Световното наследство на ЮНЕСКО през 1981 г., двата обекта са слабо поддържани, поради което през 2004 г. стават част от Застрашеното наследство на ЮНЕСКО. Започната е мащабна реставрационна програма, финансирана дори от правителствата на Франция и Япония.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Songo Mnara в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​