Шарл VIII (Франция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шарл VIII
Крал на Франция
Шарл VIII 
Роден: 30 юни 1470
замъкът Амбoаз, Франция
Починал: 7 април 1498
замъкът Амбoаз, Франция

Шарл VIII (1470-1498) е крал на Франция от 1483 до 1498 г. Шарл е кралят, който включва Франция в Италианските войни.

Шарл е роден в замъка Амбоаз и остава единственият син на Луи XI и Шарлот Савойска след като други техни четирима сина умират много млади. Шарл наследява трона след смъртта на баща си на 30 август 1483 г. Болнав, Шарл е описван от съвременниците си като глупав и крайно неподходящ за ръководене на държавните дела. Тъй като става крал на 13 години, до навършване на пълнолетието му управлява като регент най-голямата му сестра Ан дьо Божо и съпруга и Пиер дьо Бурбон.

На 6 декември 1491 г. Шарл се жени за Анна Бретанска, 15-годишната наследница на Бретанското херцогство. Анна не е доволна от брака си и пристига за венчавката с две легла, по едно за всеки един от съпрузите. Бракът обаче носи независимост на Шарл от роднините му и той ръководи държавата според собственото си виждане. Кралицата живее в Амбоаз и от брака им се раждат четири деца.

Наследявайки от баба си Мари д`Анжу претенцията за кралство Неапол и насърчен от херцога на Милано Людовико Сфорца, Шарл си въобразява, че може да превземе Неапол. Така той започва Италианските войни. Шарл сключва неизгодни договори с Австрия, Англия и Арагон и започва да събира войска за войната. Той влиза в Италия през 1494 г. и на 22 февруари 1495 г. достига Неапол, където е коронясан за крал.

Същевременно обаче Венеция, Папството, Австрия и Милано организират коалиция срещу него. Победен от противника си при Форново през юли 1495 г., Шарл бяга във Франция с малка войска. През следващите години той се опитва да изгради нова войска, но е затруднен от големите си дългове, които е натрупал заради първата война.

Наранява се при нещастен случай след като удря силно главата си при преминаване през ниска врата, получава мозъчно сътресение и няколко часа по-късно умира. Това се случва на 7 април 1498 г., когато той е едва 28-годишен.

Завещава на наследника си големи задължения и безредие в държавата. Единственото положително нещо от италианската му кампания е развитието на френската култура под влияние на Италианския ренесанс. Тъй като и тримата му синове умират като деца с Шарл VIII загива старшата линия на династията Валоа и след смъртта му в Амбоаз, на трона се възкачва братовчед му херцог Луи Орлеански под името Луи XII.

Луи XI крал на Франция (1483 – 1498) Луи XII