Юдейска пустиня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юдейска пустиня
Информация
Държави Израел
 Палестинска автономия
Площ22 км²
Надм. височинаоколо Хеврон 1020 м
Валежи400 и 500 mm/годишно
31.7° с. ш. 35.3° и. д.
Местоположение в Израел
Юдейска пустиня в Общомедия
Местоположение на Юдейската пустиня в Израел и Западния бряг в червено

Юдейската пустиня (на иврит: מִדְבַּר יְהוּדָה, на арабски: صحراء يهودا) е пустиня в Западния бряг и Израел, която се намира на изток от Йерусалим и се спуска към Мъртво море. Под името Ел Бария, тя е номинирана в предварителния списък на обектите на световното културно и природно наследство в държавата Палестина,[1] особено заради монашеските руини.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името на иврит „Иудина или „Иудейска“ пустиня произхожда от еврейската Библия и се споменава в Книгата на съдиите[2] и Псалтира.[3]

География[редактиране | редактиране на кода]

Юдейската пустиня се намира на изток от Йерусалим . Старият град се вижда на преден план, а пустинята на заден план.

Юдейската пустиня се намира на изток от Йерусалим и се спуска към Мъртво море. Простира се от североизточната част на Негев до източната част на Бейт Ел и е белязана от естествени тераси с откоси. Завършва със стръмен склон, спускащ се към Мъртво море и долината на река Йордан. Юдейската пустиня се характеризира с релефа на плато, което завършва на изток в скала. Пресича се от множество уади, течащи от запад на изток, и има много проломи, повечето от които дълбоки, от 266 м на запад до 183 м на изток.[4] Юдейската пустиня е област със специална морфологична структура по протежение на източната част на Юдейските планини .

Изследване от Еврейския университет в Йерусалим на подземен воден резервоар под Юдейската пустиня, известен като Юдейския групов водоносен хоризонт, установява, че водоносният хоризонт започва в Юдейските планини и тече в североизточна посока към Мъртво море с изтичания при Цуким, Кейн, изворите Самар и Ейн-Геди. Водоносният хоризонт се захранва от валежи и има среден годишен обем от около 100 × 106 м 3 вода.[5]

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Валежите в района на Юдея варират в различните райони: между 400 и 500 мм по западните хълмове, до 600 мм около западен Йерусалим (в централна Юдея), около 400 мм в източен Йерусалим и едва около 100 мм в източните части, поради ефекта на валежната сянка. Климатът варира от средиземноморски на запад и пустинен климат на изток, с ивица степен климат в центъра.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Скалните дамани и нубийските козирози живеят на пустинното плато и скалите на Мъртво море. Доскоро в района се срещат арабски леопарди, но в резултат на бракониерство постепенно са изчезнали. Арабски леопард е забелязан за последен път в Ейн Фешка.

Често срещаните птици в района включват късоопашат гарван, обикновена черноопашка, оранжевокрил скорец, бързолет, лястовица, арабска тимелия, каменарче и пустинна яребица.

Юдейската пустиня е дом на различни влечуги, включително отровници като Echis coloratus и къртццова отровница. Потоците са дом на различни риби и земноводни.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Centre, UNESCO World Heritage. El-Bariyah: wilderness with monasteries // UNESCO World Heritage Centre. Посетен на 2022-11-12. (на английски)
  2. Библия, Книга Съдии Израилеви, 1:16
  3. Библия, Псалтир, Псалом 62. Псалом на Давида, когато беше в Иудейската пустиня.
  4. Elisha Efrat. Geography and Politics in Israel Since 1967. Routledge (Taylor & Fancis), 1988. ISBN 9780203989166.
  5. There's Water Under the Desert -- But It's Hardly Being Used

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Пътеводител за преходи в Юдейската пустиня от Wikivoyage

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Judaean Desert в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​