Юлия фон Хауке

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Юлия фон Хауке
принцеса Батенберг
Юлия фон Хауке 

Портретна снимка на Юлия фон Хауке. Източник: ДА „Архиви“
Родена: 12 ноември 1825 г.
Варшава, Полско царство
Починала: 19 септември 1895 г.
замъка Хайлигенберг,Германия

Юлия фон Хауке (12 ноември 1825 - 19 септември 1895) е родоначалничка на германския аристократичен род Батенберг. Тя е съпруга на принц Александър фон Хесен-Дармщат и майка на княз Александър I Батенберг

Юлия е родена на 12 ноември 1825 във Варшава, Полско царство, тогава в персонална уния с Русия. Тя е дъщеря на Ханс Мориц фон Хауке[1] и съпругата му София ла Фонтен. Баща ѝ е германец и професионален войник, който се е сражавал на страната на Наполеон в Австрия, Италия, Прусия и Испания, а след това преминава на страната на руската армия. Оценявайки способностите му, цар Николай I го назначава за заместник-министър на войната на Полското царство и го произвежда в ранг граф.[2]

По време на Полското въстание от ноември 1830 г. Ханс Мориц е убит от революционерите на улицата във Варшава, съпругата му умира от шок малко след това, а децата им стават повереници на руския цар.

Юлия става придворна дама на бъдещата императрица Мария Александровна, съпруга на император Александър II и сестра на принц Александър фон Хесен-Дармщат, и среща бъдещия си съпруг в Санкт Петербург. Царят не одобрява връзката между брата на снаха си и нейната придворна дама, поради което Александър и Юлия са принудени да напуснат Петербург. Двамата сключват брак в Бреслау, Силезия, на 28 октомври 1851 г..

Преценено е, че Юлия фон Хауке има прекалено незначиелна аристократичен статус, за да може нейните деца да бъдат включени в линията на онаследяване на трона на Великото херцогство Хесен-Дармщадт. Братът на съпруга ѝ, великият херцог Лудвиг II фон Хесен-Дармщадт, с указ от 1851 я издига в ранг графиня фон Батенберг, а през 1858 - и в прицеса фон Батенберг, като на децата ѝ се дава правото да онаследяват тази титла, но не и титлата и фамилията на баща си. Така родът Батенберг се превръща в разклонение на рода на великите херцози на Хесен-Дармщат.

На 12 май 1875Юлия преиема Лутеранството. Умира в замъка Хайлигенберг, близо до Югенхайм, Южен Хесен.

Принцеса Юлия Батенберг и принц Александър фон Хесен-Дармщат и имат пет деца, които носят фамилията Батенберг:

Най-големият ѝ син Лудвиг Александър фон Батенберг се жени за внучка на кралица Виктория и става британски гражданин. По време на Първата световна война, поради антигермански настроения, той заменя германската си фамили Батенберг с англиканизираната Маунтбатън, а същото прави и по-малкият ѝ син Хайнрих фон Батенберг, който е женен за най-малката дъщеря на кралица Виктория. Членовете на техните семейства също се отказват от германските си титли и фамилия, поради което са удостоени с английски съответствия от братовчед си крал Джордж V.